2022-08-23
去食嘢除咗睇好评之外,应该睇吓啲劣评先知龙与凤。今天去咗间日式定食餐厅,点咗1. 炸鸡配荞麦面套餐,真心炸鸡够脆无问题,但荞麦面系碎嘅,好似厨余咁仲要一夹就散,无荞麦面本身嘅韧性,仲要完全无荞麦味。曾经有人写过话食到麻油香味,我完全体会唔到,而呢间餐厅只提供冷食荞麦面(Zaru Soba),即系俾个装有面汁同wasabi嘅杯人去捞面冷食,试问荞麦面汁又点会落麻油呢?唔通佢以为自己食出前一丁?连个冷面汁都无鲣鱼味,碟身又矮,啲汁好易贱出来,正常系用杯仔装嘅,完全唔合格,同等价格嘅天丼嘅soba好食过佢好多。2. 叫咗杯饮品叫紫色世界,即系菠萝梳打,但一饮,哗好甜,然后叫佢俾杯水我,点知佢话无水提供。平时去食米线,食拉面都有杯水,点解食Soba无水提供?甜到呕又唔系平仲要无水饮真系不可接受。3. 最后楼面接客态度好差,大声呼喝客人扫安心出行先俾入嚟,你好声好气大家都好做。有其他客仔不满佢嘅态度扫都唔扫就走咗,点知个楼面职员仲同厨房职员哈哈大笑,话走咗仲好。见你咁委屈做生意同咁嘅食物质素真系要等多啲人知道。