2019-02-20 194 浏览
从未食过一碗咁难食嘅台湾牛肉面,话街边车仔面都好食过佢都简直系抵委左车仔面。元宵佳节~~揾个地方晚饭,行过见呢间嘢个名几得意咁~又每张枱都有人坐,边谂到会系咁伏伏伏伏伏x10?!!!坐低后自己写单纸,见有得拣粗幼面、芫茜、葱,感觉几细心咁,落完单之后,谂住上openrice睇吓有咩小食好食啦,点知唔睇尤自可,一睇就心知不妙,食评竟然得0个人话好食,而佢系开左超过1年嘅铺头。。。即管睇吓有几难食。。半筋半肉面来到喇,拣左牛骨汤底。哇,一睇个色,深啡色,食一啖面,得面粉味而冇索到d汤味;食一啖牛,好林但都系唔入味。。。其实冇味都唔紧要,但系个汤可唔可以唔好咁似豉油加水咁既味呢,我只可以讲,清汤可能会仲好d。而佢收紧嘅系$50碗以上嘅价钱,食完之后成晚都劲口渴。。。。。。怀疑系味精水!更惨烈嘅系我睇完食评话d小食唔ok, 我仲比多个机会佢,落左碗$38嘅蚵仔羹,因为几年冇去台湾真系有少少挂住个味道。。见餐牌英文有个"Thick"字,谂住唔会太差卦。点知,点知,嗱,头先碗面真系已经冇晒心机影,呢碗我唔影就对唔住自己,望个色已经知出事了,饮左一啖,识我嘅人都知我唔钟意浪费食物,但我竟然饮左一啖,

更惨烈嘅系我睇完食评话d小食唔ok, 我仲比多个机会佢,落左碗$38嘅蚵仔羹,因为几年冇去台湾真系有少少挂住个味道。。见餐牌英文有个"Thick"字,谂住唔会太差卦。点知,点知,嗱,头先碗面真系已经冇晒心机影,呢碗我唔影就对唔住自己,望个色已经知出事了,饮左一啖,识我嘅人都知我唔钟意浪费食物,但我竟然饮左一啖,就已决定离枱。。。。。。系酸菜+热水?或者系类似例汤咁嘅味?但我谂最难饮嘅例汤都一定好饮过佢,一味得个咸字,绝对唔系"羹"啰。中间系有几粒蚵仔嘅,但已经完全唔知自己食紧乜喇。

唔写呢个食评的话绝对过唔到自己果关,系唔想再有下位受害者呀,除非佢会改善。

Btw临离开都忍唔住望一望个开放式厨房,个阿姐系点样可以煮到咁难食架呢?God bless her, 多谢收睇。
传说中的蚵仔羹