2022-10-01
我同三个朋友在星期五晚(9/23) 去食晚饭, 我同其中一个朋友都系叫左花胶鸡+$12转鸡比, 咁首先我男性朋友嘅花胶鸡全比就到左, 冇乜大问题隔左几分钟就送餐比我嘅花胶鸡全比餐比我, 点知佢同我讲帮我只鸡比去埋骨喇, 有骨鸡比冇晒, 问我o 唔ok问题1, 我叫嘅系menu图中有骨嘅正常鸡比, 如果发现冇晒有骨嘅鸡比, 系咪应该未送餐前问下个客同唔同意改冇骨鸡比先再上比客, 而唔系未经个客同意就改左个餐啲detail , 将无骨鸡比浸埋落啲涉度拎过黎, 仲讲得好好听话帮我只鸡比去埋骨(wa, 点系呀?) (注:间野系有海南鸡饭卖嘅)2, 咁放低左个餐, 我朋友就见我唔系好钟意, 就叫个waiter 过黎换返个普通花胶鸡(即系唔系鸡全比)比我同减返12蚊啦, 但系我啲朋友都话再换返唔系几好, 虽然真系全港少见(去骨鸡比花胶鸡), 但呢啲咁"特别"嘅野真系唔岩我喇3, 到最后佢就换返个普通花胶鸡比我啦, 都如我所料, 比我啲鸡件都系冇乜肉或者有肉但好韧(un)嘅鸡比我, 我多数都lur 返出黎, 啲鸡入唔到口嘅4, 啲花胶都好难食, 呢个餐唔建议大家叫5, 我第二个朋友佢就拣左个铁板杂扒
问题
4, 啲花胶都好难食, 呢个餐唔建议大家叫
5, 我第二个朋友佢就拣左个铁板杂扒餐, 我朋友话好难食, 话花*餐厅好好多(重点系本来我朋友觉得花*餐厅系麻麻), 点解呢间难食呢? 个扒唔系好热同唔好食, 同埋间野只系当个铁板系个碟, 而唔系好似花*咁用热铁板盛载个扒, 再喺个客而前淋汁(有之之喳喳声)
6, 希望啲餐厅如果对啲食材有咩嘢改动嘅话要上菜之前讲, 问个客接唔接受改变方案, 又或者个客可改order, 而唔系未问个客就改左啲野, 咁样会令个客感受好差,
其实就算系茶记都应该做好啲