2022-09-15
️八号波后的阳光☀第一件事同另一半去叹咖啡,走进人流稀少的耀华街,去到bookmark 已久的cafe 已经坐满客人,原来好多人都好似我咁无所事事,行为几步去对面马路见到佢 @beyondcoffeebar Honestly 并不是因为menu 吸引而入去,而系老板请个好员工真系何其重要。我们坐低不久后店员好有热诚地介绍 cafe 的 background 及不定期举办的展览及活动等….. 介绍时间有点长,其实我只系想叹杯咖啡。Anyway 拣左食物、饮品,chef and barista 是店主一人,因为当日只有我们包场,所以食物上枱时间不须等很久。Orange Coffee $58卖相睇得下,成杯cocktail 咁, Double layers , 橙香和咖啡味平衡得吾错,又唔会太甜,亦吾会冻到入口令人感到味蕾麻目,可以一试。松子仁牛油果黑松露蛋配 sour dough $78炒蛋够滑、牛油果肉够熟入口滑和香脆sour dough 形成强烈对比,吾错。All Day Breakfast $108摆盘和味道也是一般,冇 wow matter , 份量略少,味道正常,冇一个item
️八号波后的阳光☀
@beyondcoffeebar
Honestly 并不是因为menu 吸引而入去,
而系老板请个好员工真系何其重要。
食物上枱时间不须等很久。
Orange Coffee $58
松子仁牛油果黑松露蛋配 sour dough $78
All Day Breakfast $108
摆盘和味道也是一般,冇 wow matter , 份量略少,味道正常,冇一个item 特别觉得正吃。
鬼佬鸳鸯 $58
之后再order , 上枱即饮冇影相
由Earl grey tea mixed coffee
拉花已经吾太靓,奶泡太削,拉不出叶形,立即喝下去,完全唔够热,先尝到是Earl Grey 茶味,味很呛,反而咖啡味有些力不从心,喝了三份一已经放弃…….!
埋单后向店员反映。
咖啡同想像中有落差,希望只系偶有失手。