2010-12-06
其实雪园已经差唔多我地年年都食一次,但今次突然质素好左好多,有surprise.今次比平时family gathering少左人,但都食左好多. 首先系头盘-- 鸭舌, 非常有口感,但系豉油味可以再入味少少. 肴肉唔知点解净系得瘦肉,无jelly状的肥肉,比较干同无口感对比.麻麻. 素鹅-- 非常脆!!!少少油,但系层次非常分明,一咬落去真系食到七层薄片.盐水鸭- 味道唔错,少少salty,但肉质都腍海哲- 唔知点解今次唔系几好食, d海哲唔太弹牙,同埋好似漻油出尼,浸著d青瓜.到翅啦! 今年比上年d味好左好多 非常鲜味,而且唔太salty,金华火腿可以自己落,中意点就点. 而且D翅真系好粗,食落feel到个口感. 仲要食番汤渣d鸡也不是太鞋.鱼两味-- 都系有dd油,炸的但十分香口,鱼味也十分鲜. 炒的就恰到好,少少酸吊起味道,咁就食到鱼肉的滑.清炒虾仁 --我都系唔明点解味味都要油令令.d虾太淡,不占算数,来呢度都唔系食海鲜虾子花胶. 花胶好滑,雪一声就吞左.虽然虾子味好浓,但就一D都唔声,亦都食得出唔系味精味菜饺-- 菜味鲜,皮唔会太厚.今次最开心系有好多款甜品食! 最中意就
鸭舌, 非常有口感,但系豉油味可以再入味少少.
盐水鸭- 味道唔错,少少salty,但肉质都腍
菜饺-- 菜味鲜,皮唔会太厚.
今次最开心系有好多款甜品食! 最中意就系高力豆沙. 炸得非常松化,点粉红色d糖,甜甜地,又唔会太lay.唯一缺点就系香蕉essence的味好令我唔钟意.
其次就系酒酿丸子,酒味其实都系好淡,但好清新,丸子好烟un
合桃露,一般,太稀,似水,但好浓味.
其实雪园食左咁多年,上年真系唔店,今年就真系进步左la