2015-07-05
星期六都要返工,收工想食返啲好野补偿下。同同事来到观塘既工厦觅食。大厦位于开源道,不难找,但上到去揾餐厅门口就揾左一阵。下午三点几到达,门口已有两人等位。推门入去问下使唔使攞筹。点知见到张二人枱,但又冇安排人坐同职员讲低两位,佢问有冇book位,没有就请左我地出去等。我问要等几耐,得到既答案只系两个字:唔知。同前面两人一齐系门外等左一阵,果张二人枱都系冇人坐既,差不多等左十五分钟,先叫排前面两位入座。唔系好明点解要吉左张枱咁耐唔比人坐再等左阵,后面又有四位黎,职员先终于派筹。坐位安排真系有少少混乱。等等等,终于有得入去食喇!点知…出面走廊等位已经等到好热,入到去都唔系好凉冷气好唔够㖞。由于等位等左一段时间,入座前已经谂好食咩,立即落单,好肚饿饮品好快就黎左同事叫左伯爵茶朱古力,试饮左啖。茶味同朱古力味都出到,几balance,系甜左少少。到我杯普洱奶茶,饮左啖,觉得有啲唔对路,味道唔似普洱㖞,再问多次职员,佢都答我呢杯系普洱奶茶,咁唯有照饮…唔好理佢系咪普洱奶茶先,讲下味道,茶味同奶味唔系好平均,基本上只系饮到茶味,冇乜奶味,不过就冇咁甜,都可以,冇乜特别。意粉都唔使好耐就到了卖相还可
同同事来到观塘既工厦觅食。
大厦位于开源道,不难找,但上到去揾餐厅门口就揾左一阵。
下午三点几到达,门口已有两人等位。
推门入去问下使唔使攞筹。
点知见到张二人枱,但又冇安排人坐
同职员讲低两位,佢问有冇book位,没有就请左我地出去等。
我问要等几耐,得到既答案只系两个字:唔知。
唔系好明点解要吉左张枱咁耐唔比人坐
再等左阵,后面又有四位黎,职员先终于派筹。
坐位安排真系有少少混乱。
等等等,终于有得入去食喇!
由于等位等左一段时间,入座前已经谂好食咩,立即落单,好肚饿
饮品好快就黎左
同事叫左伯爵茶朱古力,试饮左啖。
茶味同朱古力味都出到,几balance,系甜左少少。
唔好理佢系咪普洱奶茶先,讲下味道,
意粉都唔使好耐就到了
卖相还可以,但小虾只有几粒,好似少左啲。
捞匀个蛋黄,意粉仍然是偏干一点。
食得出淡淡的抹茶味,但就为左呢少少抹茶味,成个意粉变左好淡口,几乎冇乜调味咁,最后加左芝士粉先有返啲味。
也试了几口天使面,呢个个味道就好好多了,食到好香既黑松露味,个面亦都唔会太干,但就煮得淋左啲,同埋好碎。
食完呢两个意粉
终于到甜品时间
由于太多款都想食
两个人叫左六球
开头仲有啲担心叫太多,见到个样即刻…
三球价平均都要廿二蚊一球,呢个份量又似乎少左啲㖞。
分别叫左 普洱,功夫茶,伯爵茶朱古力,玫瑰花茶,玄米茶同埋茉莉花茶。
玄米茶味道最特别,好香炒过既玄米味,变成雪糕好夹。
伯爵茶朱古力就同杯野饮差唔多味,都几好食。
玫瑰花茶食到好香玫瑰味,但略甜
茉莉花茶就好清香,好适合夏天咁热既天气。
去到普洱味,终于真相大白,我饮果杯真系唔系普洱奶茶黎,两样野完全唔同味!
讲返个雪糕,估唔到好似好老土既普洱茶,变成雪糕后又几好味,好醇既茶味同奶味好夹得来,但相比其他味道系冇咁突出。
食埋个功夫茶味,我已经好肯定我饮果杯系功夫奶茶。
不过雪糕既奶味多返啲,效果比饮品好好多。
食完坐左唔系好耐都走了。
因为实在太热,虽然店家没有限坐几耐,但环境却无法令人hea耐啲。
总结一下,环境,服务,同埋普部份食物都有待改进。
价钱亦算偏贵,未必会再来了。
但希望店家继续努力,毕竟以茶做主题既餐厅都几特别。