2017-06-01 277 浏览
今日同呀妈系太古城行完街,准备食晚饭,就问下住太古既朋友有无咩推介。因为妈中意食中菜,所以就推介左黎呢度食云南菜。唔讲真系唔知呢度有间云南菜,因为正门系太古城外围,所以难揾啲,不过系走时职员教我地一条折径,只要穿过厕所果边就好快行到去太古城入面餐厅都算大,红当当既装修好有中国feel仲有两三间私人房。见到啲bb椅,好得意,系香港其他地方唔会见到。餐牌上好多菜,花多眼乱,免得麻烦,所以拣左二人餐首先,有个气锅鸡佢系利用蒸气,透中间果个隆出气而整熟啲鸡同汤。汤清甜浓郁,好香,感觉好补两个人,每人有一碗多。酱汁茄子酱汁甜甜地,似烧汁,茄子好林。小辣,木耳爽口,有啲蒜粒,更香。个人好喜欢牛肝菌,因为个味好香。呢碟有西椒、辣椒、蒜片同牛肝菌等。虽然望落去好似好多辣椒甘,但唔辣,西椒爽口。牛肝菌林林的,好入味,成碟好有镬气!糖醋里脊有猪肉、西椒、蜜桃。第一次听里脊呢个部位,好林,好似梅头肉甘。肉外边炸脆,内林,个汁酸酸甜甜甘,几开胃!上汤时蔬生菜,好爽口,个汤清甜,有蒜香味。玫瑰冰粉呢个甜品望落去好似去high tea饮玫瑰花茶甘,个杯好靓。个底系有啲好似啫哩质感既野,面头有干玫瑰花。好香桂花味,

餐厅都算大,红当当既装修好有中国feel

仲有两三间私人房。

见到啲bb椅,好得意,系香港其他地方唔会见到。

餐牌上好多菜,花多眼乱,免得麻烦,所以拣左二人餐

首先,有个气锅鸡
两个人,每人有一碗多。

云南山珍气锅鸡

酱汁茄子
酱汁甜甜地,似烧汁,茄子好林。
香酱茄子

小辣,木耳爽口,有啲蒜粒,更香。
爽口云南山木耳

火爆牛肝菌

上汤时蔬
生菜,好爽口,个汤清甜,有蒜香味。

上汤园蔬

玫瑰冰粉
呢个甜品望落去好似去high tea饮玫瑰花茶甘,个杯好靓。个底系有啲好似啫哩质感既野,面头有干玫瑰花。好香桂花味,好清甜。呢个甜品解暑一流,大爱!
推介一定要试!

玫瑰冰粉

餐厅价格唔贵,每人平均二百到,食到好好饱!下次黎太古城都会再反黎!
云南山珍气锅鸡
香酱茄子