2021-04-18
云南人家风味餐厅最近米线铺大热 见到苹果出咗个米线专访 就决定试食其中推介8间餐厅 其中一间就系呢间云南米线店铺名冇改 真系云南餐厅😂 小店位置唔算隐蔽 店内所售卖嘅食物又唔多 当日去到想试嘅两款特色都冇货(可惜)就叫咗招牌豆花米线豆花米线$35入口微热 唔算系凉拌嘅冻 但米线质地爽口弹 豆花嫩滑带有微豆香 建议捞匀嚟食 但只汁唔系我以前食开𠮶只酸辣 呢款酸系用酸菜嘅酸 同辣汁撞埋一齐就晒得有啲唔够搭 如果用翻黑醋只酸可能会好啲 但如果未食过豆花米线都算值得 而且35实在系抵食 而如果系男仔食嘅话 份量可能略嫌有啲不足 推介指数4星云南乳饼$60见佢豆花米线做得唔差 就叫埋佢嘅另一款特色云南乳饼我第一次食嘅时候 就系系云南 而当时系行当地啲菜市场见未买过就买黎一试 结果卖乳饼嘅姨姨同我讲 要拎去啲烧烤叫人帮你加工 烤香先好食 结果一试难忘 岩岩新鲜出炉 烤到微微发焦 食落香浓嘅奶香味 一啲腥味都冇 一个正吖讲翻正题 其实乳酪要焗 所以最好提前叫 因为都等得几耐吓 但乳饼焗得香口 厚薄足够 入口有咬口之余 啲奶香就随住咀嚼不停咁散发 如果钟意食奶香味食物嘅人应该会食到停唔到口 但正正因为
豆花米线$35
推介指数4星
云南乳饼$60
见佢豆花米线做得唔差 就叫埋佢嘅另一款特色云南乳饼
讲翻正题 其实乳酪要焗 所以最好提前叫 因为都等得几耐吓 但乳饼焗得香口 厚薄足够 入口有咬口之余 啲奶香就随住咀嚼不停咁散发 如果钟意食奶香味食物嘅人应该会食到停唔到口 但正正因为奶香重 所以对于我黎讲 通常一件起两件止 要同朋友一齐黎Share先岩岩好 🤣🤣
特色推介指数 5星(正宗云南风味小食)
玫瑰木瓜冰$16
唔好比佢个够呃到 唔系我地平时食开嘅木瓜 佢系由一种食物籽制成类似于果冻质地嘅野像 由于加咗玫瑰(云南好出名用玫瑰黎整野食)成杯野饮清香晒 好解腻 口感味道亦好特别 就系冇得跟餐便啲买 所以性价比不高
特色推介指数 3.5星
整体黎讲 云南风味十足 但店铺食物种类有限 食中午食仲可以 夜晚就会唔够啦
豆花米线