2023-08-14
天后炮台山一向都有唔少出名老牌既云吞粥粉面档,其中有间后起之秀令人一试难忘,试过几次,质素出众而且性价比高,今次一定要介绍下👍🏻今次叫左个「全日套餐」🌻 手打鲮鱼球捞粗面 首先一啲腥味都无,新鲜鲮鱼肉打成球好弹牙。面条无碱水味,有咬口,爽口弹牙,略加左啲豉油调味,夹埋姜葱一啖一口,配上一碗上汤,大地鱼味重又够清澈,有韭黄先系传统正宗👍🏻🌻蚝油芥兰油菜够嫩,浇上少许熟油加埋蚝油,爽脆可口🌻热薏米水店家自行pan制见到有蜜枣同生熟薏米甜度较少属于低糖饮落无负担🌻加配小食 - 麻辣牛筋炆得唔会太腍,充满胶质保持到咬感又香又麻带微辣,食得出有加左少许腩汁,加埋萝卜,清甜又无渣,绝非配角😌成个汁我用左去拌面,惹味开胃,保证一滴都无剩😋天后炮台山一向都有唔少出名老牌既云吞粥粉面档,其中有间后起之秀令人一试难忘,试过几次,质素出众而且性价比高,今次一定要介绍下
今次叫左个「全日套餐」
🌻 手打鲮鱼球捞粗面
🌻蚝油芥兰
油菜够嫩,浇上少许熟油加埋蚝油,爽脆可口
🌻热薏米水
🌻加配小食 - 麻辣牛筋