2024-05-11
今日下午同老婆大人系太古城中心行街街睇戏拍下拖。下午有D肚仔饿。老婆话想食粥。见倒有间正斗。立即入咗食啦!老婆大人叫咗碗 肉丸粥。我就梗系叫咗我最爱又出名嘅<云吞面>啦。餐枱上嘅枱垫,上面写咗有关 香港 云吞面嘅历史... 上面写 云吞面四大家族, 有(何家)洪记,(陈家.)钊记,(麦家)池记, ( 区家) 筷子记。 基本上四间大多数人都系香港食过。 呢四间基本上我都 成日去。因为我觉得香港嘅<云吞面>真系顶呱呱。 只会系香港先食得到呢种特别嘅味道。好快,我老婆碗肉卷粥已经到。粥底非常滑_.. 肉丸弹牙, 唔怕太咸, 好香肉 味. 完全唔觉有味精. 再讲云吞面..面质 爽滑 松软弹牙 , 汤底香浓鲜味完全冇味精唔会过咸! 鲜虾云吞, 一咬落去感觉, 好新鲜, 香甜好食。 一食落去就不停咁食停唔到! 我食云吞面有种习惯, 食到最后一定要用红醋。 放喺匙羹度食最后一啖, 咁食法可以感受得到 一种 清新感觉。 即时 可以随时食第二碗。 今日我冇 食第二碗, 因为云吞面同埋啲粥我哋两公 当系个 下午茶. 如果 有游客 问我香港美食 有啲乜嘢 , 我一定会介绍佢哋
老婆大人叫咗碗 肉丸粥。
我就梗系叫咗我最爱又出名嘅<云吞面>啦。
好快,我老婆碗肉卷粥已经到。
再讲云吞面..
面质 爽滑 松软弹牙 , 汤底香浓鲜味完全冇味精唔会过咸!
如果 有游客 问我香港美食 有啲乜嘢 , 我一定会介绍佢哋食 香港 呢 几间 老字号嘅云吞面.
佢哋嘅云吞面味道只有香港先食到