2021-02-12
1946 浏览
呢家芝士奶盖既饮品周街都见到,有时又会怕肥又会想饮,今次揾到呢间唔再系咁heavy既芝士奶盖饮品,而系饮到奶盖又饮到新鲜水果味道较为健康既饮品。店主系有一次去泰国旅行饮左杯水果乳酪饮品,揾到童年既味道,所以系香港天后开左呢间「TAKE YOUR TIME 轻。时光」。店铺主打水果乳酪饮品,好似优格果昔同水果优格盖茶,而且标榜用料天然,用自家熬煮冰糖取代现成糖浆,唔含任何色素增味剂。-🍹草莓优格盖茶💰36(👅: 8.5/10)平时好钟意芒果既我原本想叫芒果,但草莓当造,所以问左店员之后,佢推荐我饮优格盖茶,而草莓比较多人叫,尤其系女性顾客,问到店员自己最钟意咩佢话草莓优格盖茶所以就叫左。茶底有得拣绿茶或者乌龙茶,绿茶系茉莉绿茶,会有茉莉既花香,茶味较浓,而乌龙茶系桂花乌龙茶,茶气较清,今次我拣左乌龙茶。如果想饮到奶盖加茶应该要微斜个杯,等茶经过奶盖流入口,而唔系用饮管搅匀,因为奶盖茶最好饮就系茶底同奶盖系口中水乳交融既一刻。饮落唔甜岩岩好,唔系出面人造糖浆冲出黎既死甜,茶味好出好清新,啲草莓打成冰沙mix落个茶入面,唔系净系得茶而系有冰沙既口感。草莓冰沙饮得出系真材实料,饮到有粒粒嘅籽,
🍹草莓优格盖茶💰36(👅: 8.5/10)
草莓冰沙饮得出系真材实料,饮到有粒粒嘅籽,有果香,草莓有保留到原汁原味原本既颜色,令杯野饮唔只好饮都好睇,岩哂大家打卡。
上面yogurt奶盖够厚,入口绵密顺滑,平时既奶盖都好肥,但饮晒都唔太觉得肥,因为店铺特登用唔会太酸同太甜既低脂乳酪,呢种乳酪同水果既味好夹,健康又好味,系低脂乳酪同草莓优格同茶既完美平衡入落,饮落好清爽完全唔觉得heavy。
🌟除左热门既芒果/草莓/火龙果优格盖茶/奶昔之外,店铺会有一D季节限定饮品,好似呢家冬天会有紫薯时光、椰子时光、番薯时光等牛奶类饮品。如果系住港岛既好推介黎饮,比起用人造糖浆冲既饮品,呢间铺既饮品更健康饮落更舒服。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $36 (服务费: NA)