西环区不嬲都有好多西餐或者意大利菜嘅小店,咁啱有朋友住喺附近,所以成日揾嘢食,今次介绍嘅呢一间小店,基本上系零负评,个个都好推介佢哋嘅汉堡同埋意粉。好汉系一间喺西环主打意粉同埋汉堡嘅西餐小店,餐厅喺上年五月开业,由两位年青专业厨师开设,听讲系米芝莲餐厅出身。餐厅会按时令食材,有唔同嘅食物同埋酱汁配搭,好似有自家制香茅味蛋黄酱、苹果、山楂、青瓜算。除咗佢哋配搭嘅酱汁比较特别,佢哋嘅汉堡都系用竹炭面包,而且入边加上薯仔制作,诚意十足,所以每日限量卖40个汉堡。餐厅近香港大学站,行大概几分钟就到,门面系墨绿色。餐厅唔大一眼望晒,大概得五张两人高枱高櫈,餐厅以绿色配水泥风做主调,店员提醒可以将啲袋挂喺墙上既勾,纸巾同水都系自助。店员介绍嘢食都好用心,见我第一次嚟所以介绍唔同嘢食,仲有一块黑板有其他小食同埋饮品。菜式主要有意粉、汉堡包、小食、同埋有Daily Special 。-1️⃣ Cheesy Jalapeno Fritter 💰58/3(👅: 8/10)呢个系一个好送菜嘅小食,会喺一啲酒吧度见到,系一个炸咗嘅红椒加芝士,咬落去外层炸得够脆,比起青椒,红椒食落去冇咁辣,而且入边嘅芝士份量唔少,

餐厅近香港大学站,行大概几分钟就到,门面系墨绿色。

店员介绍嘢食都好用心,见我第一次嚟所以介绍唔同嘢食,

仲有一块黑板有其他小食同埋饮品。

Cheesy Jalapeno Fritter
呢个系一个好送菜嘅小食,会喺一啲酒吧度见到,系一个炸咗嘅红椒加芝士,咬落去外层炸得够脆,比起青椒,红椒食落去冇咁辣,而且入边嘅芝士份量唔少,食落去系酸酸地,带少少辣,系几开胃嘅小食,隔离仲有有蕃茄粒同埋洋葱粒嘅橄榄油。
2️⃣ 多汁牛堡 💰106(👅: 8.5/10)
多汁牛堡
呢度嘅汉堡都系用黑色嘅竹炭面包取代一般嘅牛油面包,面包加入咗薯仔制造,咬落去首先够脆身,因为面包有烘过,面包咬落去系松软,食落去系甜甜地,店主解释系因为加咗薯仔,而且会令到个包唔会好似平时𠮶啲咁湿,比较干身,干身嘅面包加上呢种甜味,几有惊喜,因为我好钟意干身嘅汉堡包,市面好多汉堡包因为太多酱汁或者加咗蕃茄,所以太过湿。
多汁牛堡
至于入边嘅牛听闻用上意大利牛肉,咬落去唔韧无筋,都算有肉汁,不过食落去牛肉味就唔算好重,唔知系因为得一块,定系因为比酱汁盖过咗,可能下次要试吓加双层牛肉先知道,不过睇其他人嘅食评,大家对炸鸡同埋鱼柳包嘅评价会高啲,不过𠮶刻想食牛系因为平时汉堡都会食牛肉汉堡想比较下。

酱汁方面有得拣香茅同埋BBQ,我就拣咗前者,因为觉得后者味道会好重,一定会盖过牛肉味,酱汁份量唔算好多,啱啱好唔会整湿个包,香茅味酱汁其实味道唔会太重,反而食落去系有少少辣味,有啲似越式香料腌制猪扒嘅味道,令到个包味道层次多一啲,几开胃。

除咗牛肉入边仲有烟肉、芝士、酸青瓜、洋葱、仲有一只叫苦苣嘅蔬菜,烟肉带小小脆,整体食落去完全唔觉得腻,反而入边嘅酱汁令到佢更加开胃。面包睇落去好似唔算大个,不过食落去都几饱肚,可能我唔算大食,或者因为有叫到芝士通粉。

隔离仲有个番薯薯条,比较幼身,咬落去都算脆身,食落去我觉得某一啲够甜,某一啲唔够甜,可能系用咗两个唔同嘅番薯。
3️⃣ 芝士青葱粗管通粉 💰106 (👅: 8.25/10)
烟肉+💰16
芝士青葱粗管通粉
之后系人气之选嘅芝士通粉,入边用咗水牛芝士、车打芝士、巴马臣芝士三重芝士,通粉非常挂汁,够大粒,咬落去都算烟烟韧韧,因为炙烧过,有少少烟熏香味,食落去芝士质地算小小浓稠,够creamy,应该加咗忌廉,所以唔系拉丝𠮶种,食落去芝士咸香味突出,同时因为加咗柠檬汁,令到食落去系有少少酸味,所以比起一般嘅芝士冇咁腻,系非常聪明嘅做法。加入咗烟肉,令到口感更加脆脆地,食落更加香口惹味,不过成个芝士通粉食落去都几饱滞,建议都系同朋友share。
4️⃣ 自家制焦糖脆面芝士蛋糕 💰58(👅: 8/10)
自家制焦糖脆面芝士蛋糕
佢哋得一款甜品,就系呢一个焦糖面嘅芝士蛋糕,上面嘅焦糖脆面,咬落去都几脆,食落有焦香,唔会太苦,蛋糕嘅质地唔系好流心个种,似new york cheesecake,系比较绵密,至于饼底系消化饼,不过就唔算好松化好脆个种。

食落去有少少芝士味道,唔算好浓,蛋糕都唔会太甜,饼底食落去有少少牛油香,味道主要系食到焦糖味多过芝士味。店主个方向系唔想整好滞嘅芝士蛋糕,因为食完汉堡包同埋芝士意粉,应该系要有一啲比较清新嘅甜品,所以喺上面加上沙糖桔酱,而且有小小桔皮保留小小苦味,而且系芝士蛋糕上撒上一啲柠檬皮,虽然柠檬皮唔算多,不过作用好大,食落去有少少嘅柠檬香,完全可以中和芝士蛋糕嘅腻,如果你唔钟意食芝士味好浓或者好腻嘅芝士蛋糕,呢一款好啱你。
🍸 Osmanthus Mojito 💰38(👅: 8/10)
Pine Gin Tonic
呢个系桂花既Mojito,系冇酒精嘅饮品,饮落去薄荷嘅味道比较突出,饮到后期先会有少少桂花香味。
🍸 Pine Gin Tonic 💰68(👅: 8.5/10)
呢个系特别版嘅gin,系用圣诞树酿制既gin tonic,饮落去圣诞树嘅香味同gin配合得好好,冇一般gin咁难入口,反而系好清新,系几高质嘅 gin tonic。
🌟 整体我觉得呢度嘅汉堡包几高质,店主好有想法,将竹炭面包加入薯仔,令到佢干身之余食落有甜味,同我最钟意嘅香港汉堡包honbo一样好有想法,都系谂方法令到个包唔会好似出边𠮶啲咁湿,比起牛肉,下次可能会想试吓鱼柳包或者炸鸡包,可能更加有惊喜。至于芝士意粉食落去比起想像中无咁腻,店主加入柠檬汁呢个想法又系好细心,绝对系迎合香港人嘅口味,因为如果系外国人嘅话,应该会加上好多sour cream令到佢更加重口味。饮品方面呢度嘅gin几高质,至于芝士蛋糕我比较钟意流心质地同埋芝士味都突出嘅芝士蛋糕。

价钱方面,呢个质素我觉得都算合理,因为出边要食好食嘅汉堡包,$100系走唔甩,好似honbo个啲要百几蚊,加埋薯条可能$200,而我另一间爱店cool cousins对比下系比较抵食,因为$100就有埋套餐,同埋要挑剔嘅可能系环境,地方唔算大,而且系高台高櫈,好易满座。不过呢一间餐厅嘅用心、加上店主嘅热诚同埋讲解,系一间值得我回访嘅良心餐厅。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $150-250pp (服务费: NA)
2022-11-05
Cheesy Jalapeno Fritter