「农场鲜奶有限公司」听闻过唔少啦,不过,位置吊脚,唔会无情白事走嚟,最近,晌网上揾啲好行嘅行山路线啱我老婆行,就揾到条零难度嘅路线,由石岗嘅「雷公田村」行到去「清潭水塘」,易行、路程唔长、多树荫、有啲景,正正又路过「农场鲜奶有限公司」,点都要嚟饮吓佢哋嘅鲜奶啦!门口无任何招牌,因而不少人过门不入走晒鸡,而门口巨型嘅「黑白乳牛大石」就喺其标记。走入去,石屋、小型农圈,可以参观嘅地方就一眼睇晒。场内有一扎扎嘅草供游人买嚟喂羊,当日所见,唔少家长会带啲细路嚟喂吓羊,就算你无草晌身,行埋个围栏度啲羊都惯性走过嚟,所以,帮佢哋影张大特写喺无难度。用餐地方放咗好多胶枱胶椅,呢度零服务,自己照顾自己,但最得意喺墙身油埋黑白乳牛花纹,好衬周围环境呀!虽然一早以饮鲜奶为目标,但都介绍吓仲有咩食,亦顺便更新吓个价钱俾大家知。主打嘅喺以下呢堆,百份百纯鲜奶、姜汁撞奶、炖奶……等等此外,饱肚嘅热食有餐蛋一丁、五香肉丁一丁、鱼肉烧卖、茶叶蛋……等等。温馨提示,呢度只开星期六、日及公众假期,仲有,人哋只喺做盘小生意,不设开水、不设额外餐具、谢绝外带食物、谢绝滥泊,大家就要尊重吓。百分百纯鲜奶半公升(全脂)$16因
百分百纯鲜奶半公升(全脂)$16

因为我哋食完早餐先嚟行,所以,就唔帮衬佢啲面食喇,但纯鲜奶就肯定要试。红白纸盒包装,绝对喺80、90年代鲜奶嘅标记,半公升嘅只有全脂,小弟就乜脂都无问题,由于喺鲜制,无防腐,无添加,所以,食用期得3几日。饮第一口,先喺冰凉,继而牛奶嘅纯鲜味一涌而出,坚喺好新鲜嘅感觉,口感丝滑,点听我噏都无用,饮过你就知
姜汁撞奶 $21

老婆就唔喺太饮得新鲜牛奶,不过,姜汁撞奶就超啱佢,尤其姜汁系食品。讲到明喺即叫即制,需等上3-5分钟,所以,初时仲喺水汪汪,之后,再摇吓佢,睇住佢凝固起嚟。啲撞奶比出面食嘅会削身少少,唔知会唔会因天凉关系有影响,但口感确喺好滑溜,瀡一声滑落喉咙,好香奶味,但又有姜汁嘅辛辣,但辣得温和、平衡,老婆大赞好食。
姜汁撞奶
顺便分享吓今次条零难道行山径,由于近乎全程都喺沿引水道行,所以,绝大部喺平路,只有少少上落斜,唯一唔好喺佢本身喺入去其他村嘅车路,间唔时有一、两架车经过。行到入清潭水塘,非常宁静,好舒服,全程斋行大概一小时。而退路一喺就回程出番雷公田,一喺就好似我哋咁,继续行,再由小路落返「锦上路」一带,有巴士、小巴去锦上路、元朗,过大埔。
趁放假,远离吓石屎森林,走过嚟轻松咁行吓,亲亲大自然,感觉好舒服。当然,如果倒转行,由大榄𠮶边过嚟,以雷公田为终点,就可以临完结前到「农场鲜奶」歇一歇就更正。
$19 (其他)