2019-11-19
同屋企人喺深水埗食完晚饭,意犹未尽,发现原来我哋就喺康瑞附近,当然唔可以错过。作为自家制芋圆专门店,甜品大部份以芋圆做主打,配合各种冷热糖水,配搭虽然唔多,但基本嘅红绿豆沙、西米露、姜汁、仙草同酒酿桂花都有齐,钟意食中式糖水嘅话的确系一个好选择。我拣咗椰汁红豆沙配,加入芋圆、地瓜圆同小丸子,红豆沙唔出色,起沙效果唔太明显,似食紧谷物粥,另外芋圆同地瓜圆唔烟韧,煮得太稔冇乜口感😢有啲失望,真系非常一般⋯⋯特式仙草百配除咗有仙草、芋圆同地瓜圆,仲有珍珠、薏米、红豆、西米同小丸子,配搭相当丰富,味道微甜,感觉好清润,虽然芋圆同地瓜圆口感都系太稔,但有烟韧嘅珍珠同清爽嘅仙草搭救👌🏼糖水另外配有植脂奶,可以自己加入糖水同调较份量,不过个人认为唔加比较好味。作为一间标榜卖芋圆嘅糖水店,佢嘅芋圆同地瓜圆的确令人失望,但糖水底不过不失,下次或者试吓冻嘅糖水会好少少。