2024-03-20
电车比地铁慢,但可以随电车嘅慢节奏,由喧闹嘅筲箕湾,途经世界金融中心嘅中环,去到老香港嘅坚尼地城。电车除咗海岸线嘅路段之外,跑马地更加系电车独市经营嘅铁路路线。所以今日坐电车嚟到跑马地,嚟到呢间极具和式风情嘅山乔居酒屋,开启我哋嘅电车美食地图。串烧作为一间居酒屋,当然要叫串烧啦!串烧选择非常多,我哋就叫咗芦笋豚肉串、鸡肾、鸡软骨。爽口嘅鸡肾同鸡软骨系我哋嘅大爱,店主用咗少少盐调味,咸香加上焦香,非常惹味!清酒广岛蚝蚝身饱满鲜甜,以香醇嘅清酒提味,一啲都唔苦,比例啱啱好!三文鱼鲛三文鱼饺劲多肉,而且啖啖肉,完全无骨!近绞位仲要劲滑,加上鱼皮烧到咸香脆口,钟意食三文鱼嘅真系唔可以错过。银雪鱼西京烧定食山乔居酒屋嘅午市定食非常抵食,提供15款主菜选择,加上前菜、面豉汤及饮品,非常丰富。其中银雪鱼西京烧真系无得输嘅选择!银雪鱼非常香滑,油香丰富,加上西京烧酱汁,啱晒送饭啦!北海道三色丼钟意食鱼生、刺身、寿司,午市定食都有。呢个北海道三色丼非常丰富,三文鱼籽涨卜卜,超鲜甜;但最惊艳当然系大大只嘅赤虾,虾肉非常鲜甜,劲多虾膏,非常满足。
串烧
清酒广岛蚝
蚝身饱满鲜甜,以香醇嘅清酒提味,一啲都唔苦,比例啱啱好!
三文鱼鲛
银雪鱼西京烧定食