2024-02-22 49 浏览
一月系high tea month🌝 haha饮杯茶🫖食件cake🍰Lady nara 系食泰式high tea,之前食过一次,打卡位一流,对住尖沙咀海旁个靓景,点影都靓,一入去有个花花千秋打卡位,同埋啲藤椅都好靓,周围都好多花花装饰,系闺蜜倾计之选,今次联乘BeeFlo Botanic,出咗蜜然盎然下午茶🫖 用本地蜂农原蜜整嘅下午茶点心,蜂蜜嚟自马湾,估唔到香港都会有一啲咁好嘅蜂蜜🍯 个盒好靓呀,唔系三层塔,而系野餐盒仔🧳蜂蜜🐝脆脆奶冻蜂蜜脆脆味道好出,奶冻滑滑的,伴随浓郁嘅奶香味,唔错。香蕉脆卷饼🍌类似千层酥嘅外皮加蜂蜜去烤制,咬落去松脆,入面有原粒嘅香蕉,几特别,同香蕉酥唔同,有泰式风味🍌🍋柠蜜挞未开始食,闻落去已经有好香浓嘅柠檬味,系香薰level!! 外面嘅青柠果皮带嚟酸甜嘅香味,加上牛油挞皮好正,中间嘅cream有蜂蜜🍯嘅甜味,有惊艳嘅感觉!完全系黑马跑出!荔枝椰子果冻清爽嘅,不过我个人并唔系特别钟意食椰汁糕😜蟹肉火腿鱼子酱三文治🥪 一口咬落去有浓浓嘅鱼子酱鲜味,同埋食到蟹肉火腿嘅鲜甜。大虾🍤牛油果酱🥑米纸花米纸花上面有一片脆海苔再加上牛油果酱,然后再放上一只大虾,呢个配搭

一月系high tea month🌝 haha
饮杯茶🫖食件cake🍰

蜂蜜🐝脆脆奶冻
蜂蜜脆脆味道好出,奶冻滑滑的,伴随浓郁嘅奶香味,唔错。

香蕉脆卷饼🍌

🍋柠蜜挞

荔枝椰子果冻
清爽嘅,不过我个人并唔系特别钟意食椰汁糕😜

蟹肉火腿鱼子酱三文治🥪
一口咬落去有浓浓嘅鱼子酱鲜味,同埋食到蟹肉火腿嘅鲜甜。

大虾🍤牛油果酱🥑米纸花
米纸花上面有一片脆海苔再加上牛油果酱,然后再放上一只大虾,呢个配搭好特别,味道好夹🥑

一口车厘茄🍔虾堡🍤
吉列炸虾嘅香脆,同埋用香甜大大粒嘅车厘茄做mini burger,带嚟鲜甜又清爽嘅感觉🍅

蜜糖脆条伴莎莎酱
口感似杏仁脆条,但系佢带有蜂蜜嘅甜味,配合有少少辣,几特别。

我最爱嘅蜜糖松饼🥞同埋桂圆红枣松饼
粉红色嘅cream,应该加咗士多啤梨,另外一款系士多啤梨果酱,有蜂蜜🍯嘅香甜味,同埋士多啤梨🍓鲜果肉,牛油🧈味好凸出,再带有少少蜜糖嘅甜味。呢款Scone唔系英式松饼,而系有啲似KFC嘅香蜜松饼,佢香脆得嚟又松脆啲,英式松饼就会好实净,各有佢嘅好食之处。

御茗宁茶🫖
我见佢嘅英文写住emperor,我估系皇帝饮嘅茶(?)😆 淡淡香甜啱晒食甜野,或者可以拣Latte,唔会太甜都好夹🥰

2024-01-14
下午茶