2023-10-11
尖沙咀嘅食店真系多到数唔晒 , 今日黎天文台道嘅 居酒屋 · 姫 试试 ! 日式嘅设计入到去感觉置身日本 😌 坐低咗之后见到墙上贴满日本酒招纸 , 仲有一间厢房 , 包场搞聚会一流 ! 👍冷贺茂茄 ($128)贺茂茄系日本的一种圆形茄子 🤗 以冷盘形式烹调 , 加埋木鱼碎 , 青葱同姜丝 , 感觉清新 🤩 系一个好好嘅开胃前菜 !清酒煮蚬 ($128)😋😋😋 好好味呀 !! 清酒味道恰到好处 , 啲蚬肉啱啱熟 , 滑滑的 , 又唔会太细只 , 食之无味 , 弃之可惜 ~ 送酒一流 !严选季节特上 6 款刺身盛合 ($558)不时不食 , 话明严选紧系有质素保证 ~ 呢个盛合有池鱼 , 赤身 , 平政 , 北海道三文鱼 , 北海道海胆同脑天肉 ! 池鱼系我嘅最爱 , 师傅已调味 , 肉质弹牙 ! 脑天肉系吞拿鱼头部嘅稀有部位 , 鱼味好浓之外 , 口感系极软滑 , 油分都相当高 !! 😍😍😍 第 1 次食 , 相当惊艳 ! 当然海胆都好正喇 !!盐烧黑豚腩 ($40)黑豚腩肉系厚切 !! 配撘面头嘅葱蓉好好食 , 一层瘦肉一层肥膏 , 一啲都唔腻鸡翼 ($50 @)鸡翼简直系 100
贺茂茄系日本的一种圆形茄子 🤗 以冷盘形式烹调 , 加埋木鱼碎 , 青葱同姜丝 , 感觉清新 🤩 系一个好好嘅开胃前菜 ! 清酒煮蚬 ($128)
😋😋😋 好好味呀 !! 清酒味道恰到好处 , 啲蚬肉啱啱熟 , 滑滑的 , 又唔会太细只 , 食之无味 , 弃之可惜 ~ 送酒一流 ! 严选季节特上 6 款 刺身盛合 ($558)
盐烧黑豚腩 ($40)
鸡翼 ($50 @)
鸡翼简直系 100 分 ! 外皮烧到劲香脆 , 里面仍旧 juicy 嫩滑 😆😆 识食鸡皮的 , 一定系拣鸡翼尖 ! 超超超香脆惹味 !! 海胆三文鱼籽釜饭 ($238)
打开盖 , 系满满嘅三文鱼籽同海胆 , 捞埋一齐食 😲 啖啖都充满海胆鲜味 !! 仲有咬开卜卜脆嘅鱼籽 , 口感超好 ! 成个饭唔会太湿 , 又唔会太干 , 好好味 !! 👍👍
整体黎讲 , 食店菜式好有心思 , 摆盘 , 质素都系高水平 ! 推介大家嚟呢度一路食日本菜 , 一路叹酒 !