餐厅:串. (长沙湾)地址:长沙湾兴华街38号海华丽轩地下3号舖长沙湾呢间串. @grillpoint1005 开咗3个月有多,睇佢哋个名都知佢哋主打串烧🤪,前排佢哋嘅火焰啤酒鸡先登上完ViuTV @viutv 嘅饮食晚吹节目——空肚讲宵夜,主持人介绍完之后我就bookmark咗决定要去一试佢哋小店价钱、酒店质素嘅嘢食🍢望望Menu,除咗有超过60款海鲜、炸物、串烧可以叫之外🦑,仲有唔洗自己烦食咩嘅串点Set可以嗌,一个价钱$128两个人就包1款前菜、1款炸物、6款串烧、1款主食;而午市亦有午市套餐提供,$48-$68就有一个主食加嘢饮,例如黑松露忌廉海鲜乌冬、芝士猪颈肉丁等,价钱都相当实惠👍未入到餐厅已经见到有啲camping櫈喺门口,令人一谂就谂起camping,相当有gimmick🎉!入到餐厅虽然唔大,得5张枱同Bar枱,最多都喺容纳到十几二十人,不过布置同摆设都好有心思:露营灯、木制折枱、甚至连餐具都喺平时去camp会用嘅cook set都见到,钟意体验camping嘅人就啱晒😍-前菜-✝️口水鹅肠 $48食「口水」食物最重要紧喺个「口水汁」啦😋,层次丰富嘅酱汁味道,辣中带香、香
餐厅:串. (长沙湾)
地址:长沙湾兴华街38号海华丽轩地下3号舖

-前菜-
✝️口水鹅肠 $48
食「口水」食物最重要紧喺个「口水汁」啦😋,层次丰富嘅酱汁味道,辣中带香、香中带麻🌶,食完喺会令人上瘾同齿颊留香😚。
呢度嘅鹅肠相对较散碎,煮熟后冰鲜冻食,质感都几爽弹,口水汁盖过鹅肠嘅腥味,忍唔住食完一啖又一啖😆

-串烧-
✝️沙喱鸡 $22/串
✝️冬荫鸡 $22/串
✝️羊肋肉 $24/串
✝️汁烧牛肋肉串 $38/串
鸡串唔喺平平无奇,而喺加咗沙嗲咖喱酱汁同冬荫功汁去调制,两者嘅味道香得嚟唔会太浓味或者过喊,火候控制唔错🔥,每串串烧都烧到轻轻带有焦香;羊肋肉膻味都几重,我自己好钟意膻香味重嘅羊肉,不过朋友就麻麻哋,可能加啲芥辣或香草会好啲🌿;
牛肋肉咬开多汁惹味💦,肉质软腍唔会好韧,牛肉香几出,唔会太大惊喜但整体都唔错😌

-炸物-
✝️辣味炸鸡 $38
炸鸡炸至外脆内嫩唔厚粉,咬开鸡肉仲有啲肉汁流出,热辣辣几香♨️,食到中间微微嘅辣味慢慢渗出,
配埋他他酱食落就无咁dry同感觉无咁热气

-煮物-
✝️厚切餐肉煎蛋麻辣捞一丁 $58
去camping必食嘅餐蛋面喺呢度点会无😎,厚切餐肉配上太阳流心蛋🍳,
加埋麻辣汁捞出前一丁,成餐嘅高潮位真喺非你莫熟🤓
2022-01-16