2017-08-15 1625 浏览
北角嘅锦屏街讲嚟无咩特别,但其后街却有啲似诺士佛台咁,一条小巷隐藏咗多家食肆,如Villa Villa、古月、酒盗、The Beans、北豆 Bar & Grill……等等,若非友人相约嚟食晚饭,真喺唔知港岛呢边都有条「小诺士佛台」。而今晚,友人拣咗据知由90后为店主兼掌厨嘅「 Soul 9+」。虽然小店环境细细,但装修上甚花心思,以深蓝色为主色背景,配合木枱、皮椅,最突出喺餐厅尾嘅英伦风电话亭外壳,复古怀旧,红色好抢眼。而感觉上,店主应该几钟情英伦事物,从店内嘅各项摆设就可见一斑。此外,最钟意喺佢哋啲灯光,除营造出气氛外,光源落正每张枱上,对相机先食嘅朋友喺个重点。餐牌精简得嚟几花俏,类别分为沙律、头盘(较玩味嘅英文译名Head Dish)、薄饼、意大利面、意大利饭、肉类(用主菜可能感觉好啲)、小食。本身餐厅唔提供套餐,顶多就喺点选意面、意饭或肉类,可以加$38享用是日餐汤及沙律。 是日餐汤晌碟边加少少点缀,卖相的确唔同晒,今晚个餐汤喺粟米汤,更唔喺打成蓉嘅忌廉汤款式,入口只喺微暖,绝对称唔上热,口感更喺跟饮「地扪」嘅唔觉有分别。是日沙律卖相同样经过啄磨,摆得精致,并用上近年颇兴嘅黑
虽然小店环境细细,但装修上甚花心思
是日餐汤
是日餐汤
是日沙律

卖相同样经过啄磨,摆得精致,并用上近年颇兴嘅黑石长碟,但味道讲唔上有咩特别,或许件柑肉可能嚟自唔知咩知名地区,甜度却又唔喺甜到爆灯。而沙律菜虽然新鲜清爽,但意大利醋还是落得偏多,有点点呛喉嘅感觉。
是日沙律
半生熟带子、鲜茄扁意粉 $138

主菜嘅扁意粉卖相保持一贯嘅精致,色彩予人对立感强。扁意粉卷起上碟,都喺精心铺排过,带子单睇呎吋就知喺上等货色,处理上喺单面轻煎成半生熟,所以,一边口感带香脆,一边口感如刺身,颇有趣,此外,味道可谓非常鲜甜;至于扁意粉呢?煮得恰到好处,极具咬口,加上挂满蕃茄汁及蕃茄蓉,好好食
,只喺明显又喺有热度不足嘅问题。
慢煮北美银花鲈鱼、甘笋姜汁、烤杂菜 $148

又喺摆设得好精致,伴菜嘅甘笋以姜汁煮过,显出其心思,烤杂菜亦唔喺普通嘅薯仔、西兰花,更见大厨好喜欢用樱桃萝卜刨片做点缀。条银花炉鱼有别常接触到嘅鲈鱼,比较薄身,所以,就算有两件鱼柳,其份量都唔算多
。食味如何呢?今匀就够晒热度喇,外皮煎得十分香脆,肉质却仍然嫩滑有鱼味,甚有水准
。不过有个吊诡嘅疑问,碟边嘅岩盐喺装饰,定喺食用呢?咁粗粒,无理由喺用作蘸鱼嚟食啩,唔溶架㖞!
慢煮北美银花鲈鱼、甘笋姜汁、烤杂菜
因为+$38只喺升级多咗餐汤及沙律,唔包餐饮,饮嘢就得另外落单,亦无饮品优惠。但除一般汽水、啡茶之外,估唔到有唔少酒精类饮品,如红白餐酒、啤酒、烈酒,甚至乎鸡尾酒都有。不过,如你有细心留意,就发现餐牌喺印住隔离嘅餐厅「the Beans」
,无怪乎一家小店竟可以提供咁多款饮品。
榛子咖啡 $30

$30杯定价唔算贵,由于并非鲜奶咖啡系,所以,只喺加入榛子糖浆嘅即磨咖啡,由于糖浆有偏多嘅可能,故榛子味喺突出,但就偏甜,有点弄巧反拙,口感亦好普通,欠缺一份细腻感。
榛子咖啡
从各项菜式嘅卖相上,可见大厨都用心做菜,当中有啲细位有待改善,较明显嘅问题喺食物嘅热度,可能厨房只有佢一个人搞晒,难免顾此失彼。仲有就喺份量都有啲偏少,两道菜两个女生食相信问题不大,但转为男生,就应该唔够饱喇。