日本人专注做事嘅精神,从食店分类可见一斑。好多食肆只会提供一种食品,例如天麸罗店、拉面店,文字烧店,师傅只会精益求精,一生穷究一种技艺嘅匠人精神,今日比我喺荃湾一条唔起眼嘅巷仔遇到。小店为求保持水准,每日只会喺1630开始做5个钟头,地点无可否认系僻咗啲,为咗食好嘢,上山下海都阻唔到我哋啲食家嘅。今日自以为好醒,1615就到,点知未开门已经有人龙!!😳店面唔大,只做外卖,以一个「熏」字嘅简约招牌表现和风之美,扫描画嘅MENU,图文并茂介绍7款玉子烧,仲细分咸、甜两个系列。舖前DISPLAY同筑地玉子烧各店一样,一比一玉子烧模型,睇见令人食欲大增。由于所有热食玉子烧都系即叫即做,所以每位客人只限买两份热玉子烧。店方强调所有产品都系用日本产鸡蛋做,希望保持日本口味。不足40呎舖头完全显示员工嘅效率,4个人全民皆兵,不停手煎蛋入盒做烟熏。 小店取名「熏」,因为每份玉子烧奉客之前,都会输入烟到盒内,熏两至三分钟,产生无可替代嘅独特风味。亦成为玉子烧嘅灵魂。见到女店员帮每份玉子烧入盒后,先黐上贴纸,再用喉将烟输入盒内,再封口,先会交比客人。虽然我系6号飞但都等咗30分钟先有得食。葱
烟熏玉子烧
虽然我系6号飞但都等咗30分钟先有得食。葱同樱花虾,客人可选择跟跟唔跟萝卜蓉,有得拣,梗系试埋,但用寿司豉油樽盛载,要完全倒出嚟有啲难度,而且唔系好够水份,但份量都足够,配埋一齐食可减低油腻感,抵赞!
芝士黑松露(上)、紫薯(下)
芝士黑松露(期间限定)$38
期间限定,芝士烟韧,黑松露味唔太突出,但同玉子出奇地夹。
紫薯$34
紫薯蓉打得细滑,内含小块紫薯粒,天然甜味配合微甜玉子,当饭后甜品都得呀。
樱花虾(上)葱味(下)
葱$30
草青味嘅葱,配微甜嘅玉子,食落无油腻感,咬落爽脆嘅葱花,同时增加美感。
樱花虾$34
樱花虾落得够重手,遍布成份玉子烧,每啖都食到咸鲜香脆嘅虾。

山不在高,有仙则名,水不在深,有龙则灵,难得喺香港,有一间小店肯专注做好一样食品,而且水准比起日本老店不遑多让,更别出机杼,创出自家风格,希望小店成功模式可以启发其他从事饮食业嘅人,成功唔一定要跟大环境,只要食品有质素,有回头客先可以屹立不倒,自求我道。
2016-08-27
30 分钟 (外卖自取)
烟熏玉子烧
芝士黑松露(上)、紫薯(下)
樱花虾(上)葱味(下)
  • 葱味玉子烧
  • 紫薯玉子烧