天后呢到新开咗一间望到维景海景嘅火锅店,身为火锅迷妹嘅我冇理由同佢过一过招,睇吓佢啲一人一锅嘅火锅功夫到唔到家🥰鸳鸯锅{招牌清油麻辣汤底($22)&澳门猪骨煲汤煲($38)} (+$10)- 麻辣汤底辣味香气扑鼻,麻辣惹味,满满嘅四川火锅风味;猪骨汤清香醇厚,食都啖啖猪骨嘅精华😋肉类方面牛切肥牛同白豚猪肉卷,肉质鲜嫩肥美,望落去劲新鲜,食落牛/猪味都好浓郁,啖啖肉好好味🥩加拿大野生象拔蚌刺身 (小) ($368/例)- 象拔蚌刺身放落麻辣汤底一流,口感紧实,啖啖海水鲜味,食落口感层次丰富,脆滑软嫩集于一身😋手打靓虾滑 ($58/半例)- 手打虾滑弹牙有咬口,而且相当足料,每啖都食到虾肉,唔会好粉过淋😊丸类叫咗鲜味花枝丸 ($56/半例)同潮汕手锤牛筋丸 ($38/半例),两只丸都大大粒,非常弹牙,牛筋丸牛味好突出,好滋味;花枝丸更令人惊艳,啖啖都食都粒粒花枝,好有咬口💯手擀三色蔬菜面 ($26/半例)- 蔬菜面色彩斑斓,劲吸睛质地软硬适中,又睇得食落又好味😍小食方面叫小酥肉($68/例)同新疆红柳枝羊肉串($25/串),小酥肉色泽金黄,香酥得嚟带有微微的麻辣;新疆红

鸳鸯锅(招牌清油麻辣汤底&澳门猪骨煲汤煲)

牛切肥牛
白豚猪肉卷

加拿大野生象拔蚌刺身 (小) ($368/例)
加拿大野生象拔蚌刺身 (小)

手打靓虾滑 ($58/半例)
手打靓虾滑

手擀三色蔬菜面 ($26/半例)
- 蔬菜面色彩斑斓,劲吸睛质地软硬适中,又睇得食落又好味😍
手擀三色蔬菜面

小食方面叫小酥肉($68/例)同新疆红柳枝羊肉串($25/串),小酥肉色泽金黄,香酥得嚟带有微微的麻辣;新疆红柳枝羊肉串香口,加上孜然粉调味,特别惹味😚
小酥肉
新疆红柳枝羊肉串

经典红糖糍粑 ($28/半例)
- 红糖糍粑外酥内软,望落已经流晒口水,而且甜度适中,配埋红糖酱,啖啖都好滋味😚
经典红糖糍粑

身为菇迷嘅我打边锅都离不开菇,今次叫咗叫新鲜菇菌拼盘,各式各样嘅菇都有,个人都系最钟意冬菇同金针菇,非常索汁,啖啖都食到麻辣嘅汤底精华🍄
新鲜菇菌拼盘

靖•火锅食物新鲜有质素,而且更锦上添花嘅系佢望出去嘅夜景,非常迷人,成个用餐经验level up 🤩
2021-08-16
鸳鸯锅(招牌清油麻辣汤底&澳门猪骨煲汤煲)
牛切肥牛
白豚猪肉卷
加拿大野生象拔蚌刺身 (小)
手打靓虾滑
手擀三色蔬菜面