2007-05-26 19 浏览
在跑马地逛左一阵,坐巴士之前走入呢间颇有历史烧腊店买驰名叉烧,而且好好彩刚好叉烧出炉,叔叔仲未挂上架已被我买左一斤。入盒后,叔叔细心将盒角切走用作透气,仲提醒我一返到去要拎出黎,以免焗淋唔好食。多谢叔叔提点,只系我唔系住系附近,返到屋企无可避免地一定会淋!车程中不断闻到叉烧香气,超级吸引!!返到屋企打开个盒,满满一盒靓靓叉烧,叔叔拣左d颇瘦叉烧,肉质虽然有点硬,但味道的确几好,尤其带焦部份,脆脆地又系另一种感觉。叉烧汁系吃叉烧另一重要元素,呢间老字号叉烧汁应该用上麦芽糖所制成,甜甜地令到叉烧有蜜味,正!!虽然地方有点残旧,但个人觉得靓烧味要系呢种旧旧地既烧腊店至可以揾得到,呢间定是其中之一。