2019-11-17 2080 浏览
香港人步伐好快,所以假日有时间我都钟意去酒楼叹下菜,虽然环境会嘈一些,但系这就是香港特色!今次同男朋友去左尖沙咀海港荟饮茶!我未去过,不过男朋友之前食过晚餐,觉得唔错,所以就试下食点心!内部装修简洁而明亮最大特点是落地玻璃可以饱览维港景色!真系好靓,一边叹茶,一边食点心,假日就应该如此享受一下生活!侍应服务比一般酒楼好好多,会主动倒茶,加水收碟全部都唔洗叫已经主动做了叫左好多点心!黑毛猪叉烧肠$48见到有黑毛猪叉烧肠!我好钟意食肠粉,就试下得唔得先!外表望落唔觉特别,不过一夹起就见到有别于一般的叉烧肠!平时的叉烧切到好碎,叉烧份量其实好少!呢个好唔同,可以见到成片厚既黑毛猪叉烧!每一件都有,好足料!是不是黑毛猪,一食就知!呢个一咬落去好有油香,虽然有厚度,不过都好嫩!真材实料!这个价钱交足货!好好味!值得encore翡翠笋虾饺皇 特睇点心皮的折痕,就知师傅认真与否!折痕平均,皮算薄,虾仁够多,啖啖虾肉。上海虾春卷 大脆卜卜,食到有虾,味道不错西班牙黑毛猪叉烧包$48好大个,啲饀料好多,黑毛猪肉够嫩,正!带子豆苗饺 精最喜爱点心之一睇得出皮薄饀料多,趁热食最啱,满足沙爹金钱肚 精平时酒楼

内部装修简洁而明亮

叫左好多点心!

黑毛猪叉烧肠$48
见到有黑毛猪叉烧肠!我好钟意食肠粉,就试下得唔得先!
这个价钱交足货!好好味!值得encore

翡翠笋虾饺皇 特

上海虾春卷 大
脆卜卜,食到有虾,味道不错

西班牙黑毛猪叉烧包$48
好大个,啲饀料好多,黑毛猪肉够嫩,正!

带子豆苗饺 精
最喜爱点心之一
睇得出皮薄饀料多,趁热食最啱,满足

沙爹金钱肚 精
平时酒楼金钱肚份量都少,因为成本贵,这裹份量算多,金钱肚够厚,有口感

四川麻辣口水鸡$68
唔算辣,不过味道好香,鸡肉嫩,配饭食一流

位于尖沙咀,地点方便,食物质素中上,价钱相当合理,整体几好
  • 西班牙黑毛猪叉烧包
  • 黑毛猪叉烧肠