2023-01-07
PHENOMENON WINE • DINE 📍尖沙咀弥敦道100号The ONE20楼━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━景靓嘅cyber style 餐厅 不过食物 服务 环境都未如理想🥴 𠮶日试咗restaurant week 嘅lunch menu $198 +10% 不过大部分嘢都要加钱 所以最后比钱都系over $350 我会觉得唔值呢个价钱🥲而waiter嘅态度比你感觉到唔太想睬你 见到你举手有眼神接触都好━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥐 Bread▶︎ 拖鞋包同牛角包 配上香草牛油😲 不过两块包都好似冇加热咁 冇摆几耐已经冻冰冰▶︎ 牛角包有奶香同甜味 不过入面组织不分明 唔脆唔香口甚至有啲迟牙 而拖鞋包就冇咩味道▶︎ 比咗香草牛油 不过因为面包温度唔够高所以系食固体牛油嘅感受🫢好味指数:●●◐◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 Lobster Bisque +$48 ▶︎ 龙虾汤 本身睇有啲人post系会即场由壶入面倒 不过我𠮶日就冇🥲 分量适中但摆盘偏hea ▶︎ 汤入面有龙虾肉 肉质唔够弹牙 同埋食到
📍尖沙咀弥敦道100号The ONE20楼
🥐 Bread
好味指数:●●◐◯◯
🫕 Lobster Bisque +$48
▶︎ 汤入面有龙虾肉 肉质唔够弹牙 同埋食到龙虾壳碎🥴
▶︎ 汤嘅虾味几足 但会觉得调味有啲浓到辣口嘅感觉 而且有啲过咸
好味指数:●●◐◯◯
🥩 Beef Sirloin +$80
▶︎ 西冷扒 叫咗medium rare不过埋单发觉原来落咗medium😅
▶︎ 见到牛扒嘅色泽都几吸引 不过食落就难嚼加有筋 而且食唔太出煎过嘅油香味
▶︎ 配咗汁同盐 略微觉得汁比较单一同淡味🤫
好味指数:●◐◯◯◯
🍰 Tiramisu
▶︎ 玻璃杯装住嘅Tiramisu 同样系马斯卡彭加手指饼嘅组合
▶︎ 马斯卡彭系偏厚身少少嘅口感 不过甜度唔算好高 手指饼干湿度适中 整体口感食落几balance👍🏻
▶︎ 呢个提拉米苏嘅酒味确实几浓郁 咖啡味相对之下就唔算太突出 对我嚟讲几独特嘅😲
好味指数:●●●●◯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 10月中 (午餐)
快乐指数😋: ③⑥/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌑🌑🌑