2018-08-25
海港城六公馆有270度维港景睇,室内外都好正,餐厅设计时尚带点古韵怀旧味道,好靓,一开始系有d落雨蒙蒙,之后可以。主打食新旧crossover既中菜。黄金荞麦茶麦味重,钟意饮玄米茶既朋友应该钟意!黄金荞麦茶 茶位$28一个人头,枱面有真兰花好有心思同气派!杏汁花胶川贝菜胆炖白肺$128杏汁超重,川贝既甘又唔太觉。可能因为仲有菜胆同白肺,所以会有d甜度出现。咁成个汤味道会比较温和,同有花胶之下有胶胶咁,岩女士,养颜呀!椰子咸桔炖鲜鲍鱼 $138而男士可能比较喜欢依个啦!咸少少,陈皮味重,唔好预咸桔好多味,反而椰子味道令成个感觉浓香d,带领鲍鱼提鲜呀!瑶柱发到好大下,炖都嫩嫩地,鲍鱼虽少但够味道!鸳鸯虾球 $298依个不得了,严重怀疑系虎虾啦!大家无讲笑,女士要3啖先食哂一只!系劲劲劲厚肉,未到爆juicy,但系肉既厚度令整体感觉好满足!有人话似芥末黄味?沙律酱?芒果味?各人有不同讲法!叫嚟食下咪知,嘻,包你话好味呀!另一种咸蛋黄牛油味!我更喜欢依个,但就油少少,传统d!酥炸香虾酱骨 $188呵呵,我由一开始话唔想叫依个怕咸,到之后我一个人食左两件!伍咸就唔咸,但就因为系骨,实有肥油香香。
椰子咸桔炖鲜鲍鱼 $138
另一种咸蛋黄牛油味!我更喜欢依个,但就油少少,传统d!
呵呵,我由一开始话唔想叫依个怕咸,到之后我一个人食左两件!伍咸就唔咸,但就因为系骨,实有肥油香香。好厚一层肥肉,一层肉,一层肉连骨咁!食得肥肉系爆juicy,外炸炸皮,肉暖暖肥油汁。加白饭一流,哈哈哈!
上枱个下,店员会加龙井落去,保持龙井”新鲜”入𩠌!半只鸡够4人食,味道系豉油鸡上加熏香味。无平时食熏鱼个只咁浓同甜,反而系似茶熏而成,淡香而吸左入鸡件中。鸡比较瘦,可能方便入味,因为d骨位多既鸡件比较入味,例如鸡翼比鸡腿入味。
依个系比较传统,特别在加入了马蹄,爽口d,之后莲藕都切得比较细同爽身。依个清d,有助消化上面既靓食物!
依个劲西餐,带老人家嚟食就可以成机比佢地试下西餐野,伪装!海胆系处理得好好对于中餐厅嚟讲,无腥无臭,系新鲜带甘甜!松茸羊肚菌唔算多,所以唔够西餐个d浓香似食肉咁。湿湿润润既饭都易入口,可以一试!
一只木瓜,超美肌!入面仲要系满满杏汁混雪莲子,如果日日食,皮肤一定超级好!雪莲子炖得好软,咬落有少少似清心丸既口感。
整个雪梨都好吸陈皮味,有少少陈皮甘味丝食到。叫个时仲怕太甘会比较难入口,但ok!之后川贝应该加在冰糖整成汁,清甜食哂顺喉!
一层茉莉,超级浓香花味,正爆!奶冻好多,好有台型出场,仙气地(干冰)现场!
流沙球好正,好流心!3粒都暖热,爆汁流心!完全流沙,口感系外糯米内流沙喔!将流沙球下既原粒芝麻加入雪糕,正,满满芝麻香味!
劲爆气pineapple形!环保铁饮管,好有台形!有1/3只百香果,果酸味比较多!
仙气 cocktail $148
好似饮latte,有菊花淡淡地味、有d似接木花味道咁,系3款之中最易入口!
泰醉拳 $138
泰style,有小红辣椒同香茅,乜料?欠打呀?先清后现辣、香茅味,钟意冬阴公既人会钟意,有半成似既感觉!
环境真系几enjoy,一改平时传统中餐厅既感觉,三五知己嚟岩哂啦。