2022-02-18
🐮🇦🇺靓景扒房。必食超正Creme Brûlée 🍮🤤🍴Wooloomooloo Prime📍尖沙咀弥敦道100号The ONE 21楼Wooloomooloo Prime一直系我心目中是香港的TOP🔟扒房: 有澳洲靓牛🐮、有殷勤服务🙋🏻♀️、仲位于The One 21楼🎇,可高踞俯瞰维港靓景,基本面可说是无得输😎😎今次再次到访,专登提早预订窗边座位,得以在醉人的维多利亚港美景相伴之下锯扒❣️🐮🔅 Bread & butter 🔅 Tuna & Spanner Crab Tartar牛油果🥑、吞拿鱼🐟 同蟹肉🦀 都好新鲜,酸忌廉配埋个有少少橙味的酱(?!),都几fresh几开胃🤤可憾三文鱼籽🐟偏细粒,同不够新鲜爆脆🔅 Australia Beef - 200-day grain fed, 2-3 weeks wet-aged, Queensland : Rib-eye 340g生熟度: Medium rare🥩🐮牛扒油花分布平均,虽不是入口溶化但非常软腍😌但外层居然没有微脆感🥲🥲,同埋有啲overcooked ,有少少🤏失望牛扒会伴以四款嘅招牌酱汁: 1️⃣ Béarnaise🥚2️⃣ Five
🍴Wooloomooloo Prime
📍尖沙咀弥敦道100号The ONE 21楼
🔅 Bread & butter
🔅 Tuna & Spanner Crab Tartar
可憾三文鱼籽🐟偏细粒,同不够新鲜爆脆
生熟度: Medium rare🥩
🐮牛扒油花分布平均,虽不是入口溶化但非常软腍😌
但外层居然没有微脆感🥲🥲,同埋有啲overcooked ,
有少少🤏失望
牛扒会伴以四款嘅招牌酱汁:
1️⃣ Béarnaise🥚
2️⃣ Five Peppercorn🪴
3️⃣ Mushroom🍄
4️⃣ Red Wine🍷
我个人就比较喜欢Red Wine,不过其实就咁配海盐都够味
🔅 Asparagus (grilled)
好鲜甜好Juicy,仲配以柠檬汁🍋同蛋黄酱🥚👍🏻
🔅 Seafood Linguine
海鲜有青口、虎虾🦐、蚬肉,但个蕃茄意粉酱🍅太浓稠,所以都盖过晒海鲜的鲜味了😵😵😵
意粉弹牙、挂到蕃茄酱,但味道就较普通,完全无特别😅
🔅 Mocktail - Mango Shake & Aussie Punch
云呢拿籽🌱香气扑鼻,焦糖炖蛋🍮入口好滑、好香甜🤤🤤
夹埋炖蛋上新鲜的mixed berry一齐食,好fresh🍓🫐
虽然好饱,但系一啲都唔觉得腻😝😝
超正❗️好好食‼️
🐷🐷整体评价:
扒房水准似乎下降了😢 不但食物只属中规中矩,服务亦非常一般 (多次挥手叫店员都无人理😵)
幸好餐厅地理位置优越,食客可以一面用餐,一面俯瞰维多利亚港嘅景色,仍给整顿晚饭挽回不少分数🤡
另有趣的是,作为🇦🇺澳洲扒房的Wooloomooloo Prime,现在最好吃的已不是澳洲名物牛扒🐮或海鲜🦐,反而是甜品Creme Brûlée 🤣🤣🤣
也许之后会再到访食甜品🍮吧🙃🙃🙃