2021-02-08
天穴喺海运大厦嘅尽头,之前行过已经俾佢嘅维港景色吸引住😚,睇完menu就已经流晒口水🤤,下定决心下个礼拜日要早啲起身嚟攞位。当日我哋大概11:00到,第一轮食客啱啱入座,侍应话walk in 要等2个钟,如果book枱已经排到2、3个月后😱。虽然好肚饿,但𠮶时海港城其他餐厅都好多人,我哋就唯有继续等。12:30时,侍应call我哋话终于有位喇,好彩我有坚持等到。🥳我哋被安排坐喺窗口位,𠮶海景一望无际,夜晚嚟应该更加靓。餐厅仲有一排bar 枱,如果对海景无兴趣,望住厨师准备菜式都系一件赏心悦目嘅事。嗌完野会先上前菜,一般嘅套餐会跟一碗面豉汤、一份沙律同一碟冬瓜,而寿司刺身嘅套餐就额外有一碗蒸蛋,屋企人话碗蒸蛋好好食。👍🏻🌟特上寿司御膳 $268有九件手握寿司再加一小碗三文鱼籽饭。当中三文鱼籽比较难忘,饱满晶莹,一咬「啵」一声,鱼油渗入口到😌。另外甜虾柔嫰鲜甜,都非常好食。🌟特上刺身御膳 $298一盆有九款刺身,当中比较出色嘅有舌拿鱼腩同海胆。吞拿鱼腩入口即化,油香突出。海胆鲜甜带海水味。👍🏻👍🏻而三文鱼都唔错,见到佢充满油光,食落肥美。另外叫咗两个石锅饭,黑豚肉质松化,喺配搭方面我比较钟
我哋被安排坐喺窗口位,𠮶海景一望无际,夜晚嚟应该更加靓。 餐厅仲有一排bar 枱,如果对海景无兴趣,望住 厨师准备菜式都系一件赏心悦目嘅事。
嗌完野会先上前菜,一般嘅套餐会跟一碗面豉汤、一份沙律同一碟冬瓜,而 寿司刺身嘅套餐就额外有一碗蒸蛋,屋企人话碗蒸蛋好好食。👍🏻
🌟特上刺身御膳 $298
另外叫咗两个石锅饭,黑豚肉质松化,喺配搭方面我比较钟意泡菜温泉蛋石锅饭,泡菜食落好惹味,同黑豚好夹。