2010-01-21 9 浏览
今日系我老死菜菜子生日,所以就一早订左位系世贸中心既 Rice Paper食晚餐,仲要有海景位添。菜菜子好钟意呢间餐厅既装修但系佢就惊佢男友食唔饱就一路冇食到,所以就不如我地两个好姊妹今晚去食la! 菜菜子同我大约7:30就到左餐厅,菜菜子见到可以坐海景位,即刻好开心,就开始影相la。 影完后,当然要等主角拣下食咩。 menu 选择尚算多,而饮料亦有多款选择。 我地心大心细地拣左一阵,就决定要order 以下食物:芒果豆奶-估唔到芒果同豆奶个味会咁夹,而芒果亦都唔酸,豆奶就非常滑 紫萝兰青柠梳打-未饮见到佢既外表己经好吸引,紫色系菜菜子好钟意既颜色,所以佢一见到杯野饮己经好开心,味道就一般la 青木瓜杨桃青芒沙律- 好清新, 个几片杨桃很清甜爽脆, 一d都冇苦涩味道 越南炸春卷 – 一黎到,我同菜菜子都好大声讲左句"好大条呀", haha,春卷好脆又唔油腻,加上香草,更好味,用黎装生菜个樽都好靓! 燘马沙文咖喱羊膝 - 虽然唔知道燘马沙文点解但系肉质嫩滑软熟,没有膻味,咖喱味道好似日式咖哩咁,甜甜地,有很多薯仔粒,但较杰身, 我同菜菜子都好钟意呢味𩠌 串烧牛肉 – 牛肉

芒果豆奶-估唔到芒果同豆奶个味会咁夹
,而芒果亦都唔酸,豆奶就非常滑

紫萝兰青柠梳打-未饮见到佢既外表己经好吸引,

青木瓜杨桃青芒沙律-
好清新, 个几片杨桃很清甜爽脆, 一d都冇苦涩味道

燘马沙文咖喱羊膝 -
 我同菜菜子都好钟意呢味𩠌

串烧牛肉 – 牛肉本身味道颇浓,但配上酸酸甜甜的酱汁,味道中和了一点,个汁比较出色

因为份量较少,所以我地都叫左2碟白饭配一配个咖哩羊膝,haha,本来都想买一个细蛋糕同佢庆祝下,但系佢坚持我己经请左佢食饭唔洗再买,不过我地最后都去埋3/f 间满记食甜品。本来对呢餐饭的期望唔系太大,只系比佢靓景吸引,但系食完我地两个都异口同声觉得除了价钱贵左少少之外,可以再黎食多次,尤期系女孩子们,因为呢间餐厅坐得好舒服,而食物水准亦都唔错!系呢度又祝贺我老友记同佢男友早d拉埋天窗,而我就要多加努力先!
好有情调~
青木瓜杨桃青芒沙律
越南炸春卷
燘马沙文咖喱羊膝
靓靓夜景~
  • 青木瓜杨桃青芒沙律,燘马沙文咖喱羊膝