2024-03-08 159 浏览
哗,讲到凤梨咕噜肉,我就唔禁想起𠮶个香港嘅味道!凤梨咕噜肉喺香港饮食文化中嘅经典菜式之一,系一道将凤梨同炸猪肉片炒熟嘅美食。呢道菜嘅特色就系酸甜口感同独特嘅风味组合。首先,凤梨咕噜肉嘅凤梨系要拣选成熟又多汁嘅新鲜凤梨,然后切成小块。而炸猪肉片则系嫩嫩多汁嘅猪肉片,经过炸至金黄酥脆。当你将炸好嘅猪肉片同凤梨一齐炒熟嘅时候,𠮶阵啲凤梨汁同糖分会同猪肉融合,形成一层甜甜酸酸嘅酱汁,淋在炸猪肉上面,真系好吸引!食落去,首先系那层酥脆嘅炸猪肉,一咬落去就有满口嘅口感同香气,真系令人食指大动。而凤梨嘅酸甜味道,同猪肉嘅鲜嫩口感相结合,带出嚟一种独特嘅风味,又酸又甜,令人回味无穷。啲凤梨块更加多汁,令菜式更加爽口。而呢道菜嘅色泽亦系十分诱人,金黄色嘅炸猪肉同鲜艳嘅凤梨块,令人食欲大增。喺香港,凤梨咕噜肉通常会配上香气四溢嘅白饭,一齐食嘅时候真系绝配!总括而言,凤梨咕噜肉系一道充满香港风味嘅美食。酸甜口感同独特嘅风味组合,加上酥脆嘅炸猪肉同多汁嘅凤梨块,令人回味无穷。如果你嚟到香港,一定要试试呢个道地嘅港式经典菜式!