2020-01-29
今日试食新餐厅同朋友每人拣左4个 course天气好 再加101楼无敌海景 食咩都开心啲P.s. 个饱真系好大 但系好脆几好食 食左一旧已经好饱...Starter (1a) Duck Foie Gras朋友叫既鸭肝鸭肝好嫩好creamy 同牛尾汤好夹Starter (1b) Bouchots Mussels自己叫既mussels 成个design 几得意 外面围住既系类似大葱 爽口 入面系mussels 加比较酸既sources上面有一层crispy 脆片 再加蛋外围既系咖哩汁 但系啲味唔系好出本身钟意食酸野 所以我几钟意Starter (2a) - Hokkaido Scallop朋友叫既煎带子 带子煎得啱啱好再加两只ravioli 以色列芝士sources 几好食系我觉得ravioli 个皮厚左啲Starter (2b) Black Truffle 成件事似carbonara 不过pasta系用芹菜根造 几清爽几特别Main (a) Lemon Sole朋友叫既 橙味既鱼 真系好橙... 系特别但系唔算好啱口味Main (b) French Organic Pork Belly法
同朋友每人拣左4个 course
法式烧腩仔 慢煮48hours
皮好脆 肉好冧 上面配啤梨好夹 冇咁heavy
Dessert (a) Cheese Plate
朋友唔食甜野 三种芝士都唔错
Smoky / goat cheese / blue cheese
Dessert (b) chestnut
餐厅推荐既甜品
Chestnut 雪糕有惊喜 好似一啖食左成个栗子tart咁
栗子tart加左柑桔 感觉丰富啲 冇咁腻
最后叫左earl grey & cappuccino
Petit four 好甜 冇特别
Overall
我会推荐duck foie gras, scallop, mussel, chestnut
Waitress 话餐厅每个月都会转menu 会再帮衬
食物质素 环境 服务都对得住价钱
Compare 上次食landmark robuchon 既lunch 我个人觉得robuchon 口味比较浓 同埋坐得唔舒服😂 不过有3星加持 同埋龙虾真系好好食 各有各好
P.s. 冇谂过食4-course lunch会食到咁饱😂