2020-11-09
weekend时间,梗系唔少得同家人、朋友、闺蜜一齐食好嘢,大家一齐食嘢系一种联系感情的重要因素⋯⋯,今日我就约咗相识十多年的闺蜜👭食好嘢,当然选的地方也唔会求其。闺蜜系一个眼阔肚窄的人,为咗满足佢食到海鲜🦞又食到牛牛🐮嘅要求,终于俾我揾到呢间咁正嘅餐厅—the French window。餐厅有一个龙虾牛柳餐让我哋二话不说一致同意oder,起初我哋对食物质素都唔会话特别要求,毕竟个套餐价钱都好抵食,加上有一个无敌靓景衬托,但出乎我哋意料之外。呢间餐厅嘅嘢食好高质我哋一坐低,楼面同事好友善咁招呼我哋,摆上热的面包俾我哋品尝,面包口感外脆内软,几好🥰。头盘系焦糖苹果配煎鸭肝with salad,大家黎食千其唔好一味以为系鹅肝,毕竟餐厅都讲明系鸭肝,不过另我估唔到呢个香煎鸭肝配自家制焦糖苹果系咁绝焦糖苹果酸甜将鸭肝嘅油腻解咗,留下肝香系口腔,份量更唔洗讲,足头盘的质素令我对之后几样食物充满期待,期待中的龙虾汤好快咁呈现在我哋台面,见到个颜色OK,当我饮时,竟然真系有惊喜,好大粒龙虾肉在入面,个汤饮落好鲜甜,一饮就知系功夫嘢,并唔系出面某d现成货,如果你对食有要求,一定会对想食嘅食物有少少认
头盘的质素令我对之后几样食物充满期待,期待中的龙虾汤好快咁呈现在我哋台面,见到个颜色OK,当我饮时,竟然真系有惊喜,好大粒龙虾肉在入面,个汤饮落好鲜甜,一饮就知系功夫嘢,并唔系出面某d现成货,如果你对食有要求,一定会对想食嘅食物有少少认识,据我有限嘅食材知识所知,煮一个龙虾汤好考厨师的耐性同心机(所用嘅时间一定唔可以少,同落嘅材料一定唔可以少),难得饮到咁好味嘅龙虾汤,真系见少卖少
饮完汤我真系急不及待期待个main course,当然我哋唔会狼吞虎咽咁进食,毕竟享用完前两款食物都开始饱腹,在我同闺蜜两个窃窃私语说d生活八卦小事后,期待中嘅主食出黎la芝士焗龙虾🦞配香煎牛柳,一次过满足你两个要求芝士焗龙虾🦞,既邪恶😈但又令你停唔到口(食埋今餐先减肥🤣🤣🤣),果然冇令我失望,龙虾🦞系新鲜龙虾,好弹牙好鲜甜,啖啖龙虾肉加芝士汁,芝士完全掩盖唔到龙虾肉嘅鲜,抵赞,牛柳面煎得几香,肉质juice,唯一美中不足系牛味唔系好重(应该系牛柳产地唔同)但都系好食咁嘅价钱食到咁高质嘅食物,再加上无敌靓景衬托,抵la
最后系甜品嘅出场时间,系brownie配Tiramisu cream,甜品对于我黎讲,个人觉得不过不失,呢度嘅brownie我觉得几好,但唔够惊喜,毕竟前面d食物好惊喜同高质,闺蜜就觉得太甜,如果happy ending黎d 清新或口感较轻嘅甜品会更胜一筹⋯⋯不过总体黎讲,今次真系一个好嘅享受,面对美食真系令人抗拒唔到,喜欢觅食嘅你又点可以错过黎呢度打卡