2018-01-18
星期日见到天气咁好, 想揾间可以望到景既餐厅食个靓brunch。见到呢间有块大大块既落地玻璃可以望到摩天轮个边, 门口又有好多好吸引既salad同面包, 于是就决定食呢间。餐厅以半自助形式运作, 我地要先到收银处落单同俾钱, 自己拎饮品同揾位。由于我地点set brunch, 所以侍应会稍后再将食物送上。一个set会配面包, 一个沙律或者汤, 同一杯饮品。我地点左两个餐, 沙律汤各一, 再要一杯ice orange tea 同latte.面包真心好好食!! 香港好少地方整法包整得咁好食, 内外两个软硬既texture同对比控制得非常好, 而且好香。个沙律系红菜头沙律, 红菜头好甜, 配埋D沙律酱同菜配搭得好好。忌廉南瓜汤都好香浓, 无论口感同味道都几唔错。Ice orange tea同latte就正正常常, 但latte用纸杯我觉得略嫌太颓lol 黑松露好香, 忌廉酱汁配上芝士味道好浓郁, 意粉texture刚刚好, 唔会太硬或者太软。不过由于呢个意粉几重味几heavy, 一个人自己食可能会有D漏。我地两个人share D野食就觉得ok。Fish and chips真系几好食。个鱼炸得
Black truffle mushroom pasta
Fish and chips
Fish and chips真系几好食。个鱼炸得黎唔会好重粉, 外脆内软, 真系冇夸张。好少食到炸得咁好食, 时间掌握得好好, D鱼好嫩滑唔会过熟。薯条就正常, 啱啱炸起所以都好脆。
其实见到佢门口有好多唔同种类既salad同pizza都好想试, 可以睇啱边样要边样, 唔洗叫set, 可能下次会再番黎试!
环境方面, 望到景系几唔错既, 但要自己揾位, 多人既时候都会见到有人企系到等位。而且其实都几嘈, 所以如果想揾地方坐耐D专心做下野就未必适合。价钱以IFC黎讲又唔算贵, 不过唔系平。同埋成个感觉真系好有simplylife既影子。