2019-10-21
好耐冇同男友拣个有feel嘅地方食饭,今次来左间有海景嘅餐厅食下熟成牛扒,享受渡假嘅滋味,熟成牛扒唔系第一次食,但韩式熟成牛扒就系我地嘅第一次☝🏻😋✊🏻今次我地order左两人嘅business lunch set👉🏻Sweet Pumpkin Cream Soup餐前面包外皮松脆里面软熟,仲有提子干非常好就咁食/配汤享用👍🏻冇油腻感觉,几次出面点过嘅南瓜汤都「杰他他」,太过份creamy,而佢做到汤嘅质感亦够南瓜忌廉香浓嘅味,碟有预先预热,卖相仲打左奶泡加上香料,够晒细心👉🏻Green Salad with Orange有杯乳酪酱on side,配上蔬菜同橙肉去食几fresh,唔使咁闷下下都Caesar Salad咁沉闷👉🏻Dry-aged Sirloin Steak(150g)6款配料自由配搭落熟成牛扒,有青瓜、黄芥辣、特调嘅黑胡椒酱,仲有3款盐(绿、粉、白),我最中意系配黄芥辣同少少玫瑰盐,原本牛身已够晒牛味,又细心拣部位冇多筋咬唔开嘅位置,可能系因熟成过关系,肉身有弹性同肉汁都有充份保留On side仲有烤露笋、胜瓜、蕃茄同薯仔,烤过嘅食材都够晒香口,蕃茄上有加黑胡椒,而原只薯
餐前面包🥯
Sweet Pumpkin Cream Soup
👉🏻Sweet Pumpkin Cream Soup
Green Salad with Orange
👉🏻Green Salad with Orange
配料
Dry-aged Sirloin Steak(150g)
On side仲有烤露笋、胜瓜、蕃茄同薯仔,烤过嘅食材都够晒香口,蕃茄上有加黑胡椒,而原只薯仔面头更加上芝士cream,如果薯仔再可软多些少就无可挑剔,整个main course都非常有水准
Today’s Pasta
👉🏻Today’s Pasta
记唔住道菜名,但可肯定嘅系有黑松露酱及磨成碎片嘅芝士系面头,十分之香又浓,食完main course本身已够饱,少许份量pasta配搭非常女,因为浓味食品更易令人腻肚,份量、温度同餐厅设计有花心机
👉🏻Dessert
(Mango Sorbet,Double Chocolate)
两款甜品啱晒我对甜品嘅追求,一款系芒果雪葩🥭,另一款系双重朱古力饼🍫
Mango Sorbet
芒果雪葩-非常次似芒果干味道,入口唧溶而味道清甜,冇雪糕个种奶味影响自身味道
Double Chocolate
双重朱古力饼-由两层cream加上有果仁、花生嘅朱古力做饼底,饼底有d似金莎口味,cream就一层系原味忌廉,另一层系朱古力味嘅忌廉,对我尼讲甜左d,但有配上coffee or tea呢个配搭就冇死啦🤘🏻😜
Coffee or tea
(Engish Breakfast Tea,Ice Lemon Tea)
✍🏻整体食物、环境到服务质素都冇得输,系一个适合庆祝/享受用餐嘅地方❤️
🙋🏻♀️俾多啲机会唔同食店,只要乐意比机会,通常进步空间可以好大,时日有加会愈做愈好,香港人太健忘急速,对一般评价或要等既食店都唔会返转头,相信大家可抱著支持本地食店想法,成长对每间餐厅都十分重要,请一齐多一分抱容之心❤️。👍🏻