2019-05-27 206 浏览
今日同朋友經過中環,煩惱緊夜晚食咩嘅時候,竟然俾我哋喺連卡佛入邊,發現一間餐廳,呢間餐廳好特別,外表似西餐廳,但睇一睇個餐牌,原來係食中餐,見未試過,所以特登去試吓。一坐低,望到出邊勁靚嘅維港景色,佢仲有個戶外嘅Aera,可以比人出邊飲下酒,食下煙,我哋就揀咗坐室內。事不宜遲,我哋先叫一個香檳金蝦餃,呢個不得了,每咬一啖,超多蝦肉爆出黎,平時食蝦餃,感覺上皮會好厚,但呢間真係拿捏得啱啱好。再嚟我們叫左流心紫番薯。呢個番薯,外型完全同蘿蔔絲酥一樣,而且口感都一樣,不同之處就係,裏面番薯同芝士一模一樣,完全流出嚟。話明食中餐又點可以冇咗椒鹽呢樣嘢呢,我哋叫咗一個椒鹽豆腐,椒鹽豆腐完全冇油益味,外表仲要勁脆,簡直係不可不食。到湯,我哋叫咗佢個招牌花膠養生鍋,勁足料,除咗花膠之外,仲有好多湯料煲埋一齊,獨立火爐分開上,咁你慢慢飲嘅時候就唔會怕凍啦。最後,試埋佢嘅馬拉糕,叫做太極馬拉糕。其實係原味同埋芝麻味,馬拉糕都係即叫即蒸,就算之前食咗好多嘢,個馬拉糕都會好食到完全食晒。

2019-05-24