2017-02-02
虽然只系食过一次, 但, 真心推介呢间餐厅~无论系一览无违嘅香港景色, 我地嘅香港呀!!!定系有点 fusion 嘅中菜, 我地嘅中国菜呀!!! 都够精致 都有味道 都令人赞不绝口!!!金牌乳猪全体, 香脆脆皮, 脆系松化哥种脆, 我钟意呀, 而无肥膏嘅肉肉咸度恰好, 即快手夹多咗旧黎食~ XD凉伴金钱菇, 我觉得还好啦, 菇菇系几浓菇味嘅, 同枱嘅亲友赞不绝口, 我个人就觉得如果佢系热嘅话我就会超钟意食嘞~话梅石榴, 呢个好醒胃, 台湾感满满~ 爽脆多汁, 清清心神, 为主菜做好准备~白胡椒海蜇头, 哗! 呢个我要赞呀, 厚肉得黎好爽脆, 比起一般嘅得个淋字/一味韧嘅海蜇好味得多呀, 我以后都会记得要食头!!! 佢个白胡椒调味佳呀, 干身得黎够入味, 吾使好似平时哥啲咁滴晒汁又唔入味~ 芒果汁 n 柠乐, 芒果汁系杰浓浓嘅, 认真嘅, 唔错~ 我后尾先知, 原来加几多钱下架一杯... 我地全部人都以为系包埋嘅添, -lll- 早知唔叫, 饮茶都好 ok 呀其实~浓汤过桥东星斑球, 呢个好味呀 好味呀!!! 哥份鲜甜, 坚系浓得化不开, 好饮呀, 鱼肉挺身得黎质感又滑, 全场个个都大
无论系一览无违嘅香港景色, 我地嘅香港呀!!!
浓汤过桥东星斑球, 呢个好味呀 好味呀!!! 哥份鲜甜, 坚系浓得化不开, 好饮呀, 鱼肉挺身得黎质感又滑, 全场个个都大赞呀!!! 是日精选!!!
XO 酱野菌鲜虾球, um... 我唔系好食虾, 食咗几粒菇, 正路味道咁啰... XD
避风塘星斑腩, 呢个几好呀, 外脆得黎 入面鱼肉 keep 到滑呀~ 微辣 香味, 我唔食得辣, 都无有怕~ (btw, 热浪比呢个辣多多声呀... XD)
脆皮蒜香鸡, 呢个中规中矩, 肉质质感实在得黎唔o鞋口~ 唔算特别, 所以食咗件鸡胸就等下一味菜~
鱼汤野菌浸菜苗, 淡淡鱼香 清一清啲肉嘅腻, 清清地 唔会过咸, 味道质感都系 ok 嘅, 菇比较好味 够菇味浓, 菜同菇都唔过火刚好的~
星斑肉福建炒饭, 呢个饭又系好味嘅! 平时唔好食围饭, 但呢个饭汁鲜甜, 汁刚好够卦 包得住啲饭 而又唔会 over~ (平时哥啲, 绝大部份一系 gel 口一系稀爆... XD) 不知不觉间扒晒噜我~
和田玉枣糕, 热辣辣 够弹牙, 微甜得黎 枣味十足, 唔止我觉得好, 连平时唔爱甜点嘅长辈们都大赞~
(争啲被收走呀, 多谢长辈大大们极力捉住个笼留比我食呀!!!) 哈哈~
p.s.
侍应态度友善, 尤其系呀主任~ ;)
但系, 如果可以见人地行开咗去做嘢, 未食度菜就唔好收住, 咁会好得多!!!
响屋企人同我力 keep 之下, 我都食漏咗一道菜~ T^T (我见餐牌系咪个名: 桂花芦荟炖双雪!!!)
我哥下想喊呀其实!!! 我好想感受妹妹婚礼嘅全部呀!!! 点解 点解一啲菜分一啲菜唔分!? 分咗嘅又要收咗我哥份!? 一道菜之隔姐, 咁都唔俾我放响个位度!? 呜呀~~~~~~~~~~~~~~~
金牌乳猪全体
凉伴金钱菇