2022-01-14 270 浏览
之前同女友黎左呢间位于湾仔铁铁烧试吓新嘢,食后之后一直都念念不忘,今日有时间就打返我嘅饭后感啦。我哋点咗呢度嘅套餐  「椿·席前铁板烧」,除咗份量十足仲充满惊喜! 前菜 - 腌蒜 芝麻酱菠菜 蟹肉豆腐一上菜已经俾个摆盘精致嘅程度吸引住,侍应仲好贴心咁教我们由比较淡嘅豆腐食起,最后先食酸蒜。同时都好欣赏料理师傅为客人精心配搭嘅呢个前菜组合。味道从淡到浓,就好似专登为呢餐饭拉开一个序幕咁。个人比较钟意蟹肉豆腐,淡香嘅玉子豆腐加上鲜甜的蟹肉,after taste 个鲜味真系回味无穷。另外酸蒜个蒜味无我想像中咁重,反而比较偏酸甜,盖过蒜嘅味道,食完都唔怕口臭。季节沙律除左酱汁多咗少少之外,食材都好新鲜,鸡胸肉应该系慢煮处理,入口好juicy好滑。整体上味道都几唔错。刺身三款日式料料又点会少咗刺身,不过系铁板烧食到咁新鲜嘅刺身又真系几难得。每一款刺身都系厚切,每一啖嘅油香都令我哋有讲唔出嘅满足感。南非鲍鱼非常新鲜,所以唔洗点落调味反而完美地呈现左海嘅鲜味白鳕鱼煎得外脆内嫩,保持左肉汁。大虾睇得出又系好新鲜,鲜甜而浓郁嘅虾味又系食过翻㖊味。A5和牛薄烧最期待嘅主角登场! 厨师将炸蒜同葱炒后,再放

前菜 - 腌蒜 芝麻酱菠菜 蟹肉豆腐

季节沙律

刺身三款

南非鲍鱼
非常新鲜,所以唔洗点落调味反而完美地呈现左海嘅鲜味

白鳕鱼
煎得外脆内嫩,保持左肉汁。

大虾
睇得出又系好新鲜,鲜甜而浓郁嘅虾味又系食过翻㖊味。

A5和牛薄烧
最期待嘅主角登场! 厨师将炸蒜同葱炒后,再放呢块肥美的A5和牛包起黎。嫩嫩嘅牛肉充满了肉汁,配上脆脆嘅葱蒜,一啖食落口𠮶种那双重的口感…实在令我觉得人活著实在美好喇~

和牛炒饭
食到呢度菜,我哋基本上都已经好饱,所以就将佢拎走做第日Lunch!

甜品 - 焦糖吐司 牛奶布丁
呢道甜品系菜单入面无嘅,系「阪神」为顾客准备嘅小惊喜! 吐司烤得好松脆,而且符合亚洲人嘅口味,唔会太甜。牛奶pudding 同样都系唔会太甜,非常嫩滑,配上酸酸甜甜嘅蓝莓同蓝莓酱,平衡返牛奶嘅溜。

呢餐饭虽然唔便,但份量同质量绝对对得起佢嘅价钱。成个格局又好feel,咁正嘅餐厅我又点可能净系食一次。必定翻兜!
$1900 (晚餐)