2022-07-19 95 浏览
最近真系食omakase食上瘾😌上星期去左呢间鮨真食lunch,一见到个bar枱位已经觉得好靓🥰大玻璃加埋蓝天,个景咁正得唔得架?见到咁样我心情都愉快左🙃而当日安排既野食都好岩我地食,仲试左几款新既鱼。每款野食师傅讲解都好仔细,侍应态度又亲切👍🏻🍣Lunch Omakase Course $880六种刺身 | 六种寿司 | 一种和食前菜 :✨冲绳水云 最近食omakase几乎前菜都会有冲绳水云。食落滑捊捊,加左青瓜同蕃茄好清新,凉浸浸既感觉,夏天食岩晒👍🏻✨白子蒸蛋第一次食白子,其实之前都无谂过试,因为它系鱼类睾丸,听个名都惊惊地😅但食落无乜味,口感仲好creamy!加埋好滑好香既蒸蛋同埋满满既蟹肉,正👍🏻刺身 : ✨依佐木 呢款鱼适宜薄切,因鱼味较淡,所以配埋个酸汁一齐食。酸汁加左萝卜蓉,葱同埋我好钟意又好香既紫苏花>>>✨平政鱼鱼皮位食落爽爽地,鱼身油份多食落腍腍地,口感有层次,落左柚子胡椒辣辣地。除左紫苏之外柚子胡椒系我另一最爱✨太刀鱼系香港既带鱼,火炙过食落香口。加埋青柠汁同竹炭盐可带出鲜味>>>✨北海道手撕鲜带子 带子鲜味十足,
最近真系食omakase食上瘾😌
大玻璃加埋蓝天,个景咁正得唔得架?
见到咁样我心情都愉快左🙃

刺身 :
✨依佐木
✨平政鱼

✨太刀鱼
系香港既带鱼,火炙过食落香口。加埋青柠汁同竹炭盐可带出鲜味
✨北海道手撕鲜带子
带子鲜味十足,新鲜到系见到一丝丝纤维架。有口感,面头撒上淡雪盐,系一种睇落好似雪但又唔咸既盐。

✨小池鱼
平时食开啲小池鱼都系炸既当前菜食多,第一次食刺身。肉身几腍,落左姜,酱渍葱同白芝麻,食落完全无腥味
✨青森县大间野生中拖罗+大拖罗
话说最靓既拖罗都系青森县出产既,连好出名既日本一都系用青森县既吞拿鱼。
野生既吞拿鱼因为运动量高所以食落肉质会较实身 ,筋多啲,味偏浓。好简单上面放个wasabi渍已经好好味🤤

熟食 :
✨盐烧舵鱼
呢款鱼系打完风先会捉到既鱼,真系好seasonal😂前排先打完风。食落香口多肉无乜骨。

寿司 :
✨深海池鱼
食omakase成日都见到佢,肉质厚得黎鲜嫩肥美
✨地金目鲷
金目鲷食得多,地金目鲷第一次食。
原来系要指定海域渔师所钓既先可以叫做地金目鲷。系金目鲷中最顶级架!脂肪丰厚,油脂分布均匀,好肥美鲜甜

✨春子鲷
即系鲷鱼BB,肉质好柔嫩,加埋乌渔籽,食落咸咸香香
✨梭子鱼
火炙过好香,油脂爆晒出黎!肉质较绵身,配埋我好钟意既柚子胡椒 perfect🤤

✨赤鯥鱼
轻轻火炙过散发出焦香味,油分重,食落好腍
✨盐水海胆
返货果阵用盐水浸住,无落防腐剂 ,超清新鲜甜

✨面豉汤 | 开心果雪糕 | 朱古力曲奇雪糕