2017-04-11
放假训成日,又到星期一。原本打算食碗粥清清地,但谂落又怕唔够饱,而且系旺角食粥其实都几贵,一碗$3X闲闲地,Lunch黎讲唔多化算。左谂右谂,就行左去太子果面,揾到呢间叫做「醉江南」嘅上海菜馆。呢度位置方便,系正太子地铁站出口,好容易就可以去到。「醉江南」嘅门面非常普通,而且地方好细,不过入面环境都好企理,而且侍应姐姐好好人,一有客入黎都会好快手招呼开位。呢度有齐各式各样嘅上海菜,饭面水饺乜都有,而且价钱非常抵,仲每款都会送例汤。餐牌分开三个价钱,我简左最平嘅「京式水饺面」($35),而今日例汤系「番茄蛋花汤」,成个餐好都抵食。「番茄蛋花汤」好快送到,一睇就知系足料靓汤,明显系花时间煲出黎,绝非一般味精汤可比。汤非常之热,而且好入味,每一啖都食到番茄同蛋花,讲上海话嘅姐姐见我饮得津津有味,仲主动问我驶唔驶要多碗,十分之Nice!饮完靓汤,到「京式水饺面」上场,有四只大大粒水饺,同埋好多白菜仔,而面嘅份量都唔细,食完够晒饱。美中不足嘅系,呢几只水饺虽然大大粒,但味道上比较一般,唔系唔好食,只系无咩特别。之不过系咁平价钱,有靓汤、食得饱、味道唔差我觉得已经超值!,我下次再试埋其他野,再同大
原本打算食碗粥清清地,但谂落又怕唔够饱,而且系旺角食粥其实都几贵,一碗$3X闲闲地,Lunch黎讲唔多化算。 左谂右谂,就行左去太子果面,揾到呢间叫做「醉江南」嘅上海菜馆。呢度位置方便,系正太子地铁站出口,好容易就可以去到。 「醉江南」嘅门面非常普通,而且地方好细,不过入面环境都好企理,而且 侍应姐姐好好人,一有客入黎都会好快手招呼开位。
呢度有齐各式各样嘅上海菜,饭面水饺乜都有,而且价钱非常抵,仲每款都会送例汤。 餐牌分开三个价钱,我简左最平嘅「京式水饺面」($35),而今日例汤系「番茄蛋花汤」,成个餐好都抵食。
美中不足嘅系,呢几只水饺虽然大大粒,但味道上比较一般,唔系唔好食,只系无咩特别。之不过系咁平价钱,有靓汤、食得饱、味道唔差我觉得已经超值!,我下次再试埋其他野,再同大家开心share啦!