2020-06-09
今日想轻轻松松食茶记但系又想试啲新式小小嘅 所以就决定嚟金记试吓啦 金记就话就话新式 但其实佢都系一间老店嚟㗎 只不过有好多翻新工程做咗 而且都新开左唔少嘅分店 都变咗间好啱平民百姓食嘅茶记 今日就嚟到九龙塘嘅呢一间金记 晚饭时间入座已经有好多人 都要等咗一阵位先到我哋入去 入到去之后今日夜晚都会想食返啲中午可以食嘅野🤣 所以就叫咗个猪润通粉 而朋友就叫咗 男人的浪漫 豆腐火腩饭😂 另外仲加配左杯红豆冰同埋冻柠茶添! 首先讲讲猪膶通粉 猪膶通粉入边有好多姜丝 可以癖一癖啲腥味 通粉细细粒但系做到好烟银 猪润唔会太厚 比较容易接受! 另外就系豆腐火腩饭 依度嘅豆腐火腩饭比出边嘅多汁少少 钟意食汁嘅朋友就可以食呢个 火腩虽然煮咗一排 但都保留返𠮶层脆皮喺度 而豆腐呢都吸晒个汁嘅精华 真系几好食 捞饭一流🤓 另外就再讲讲下红豆冰同埋柠檬茶啦 红豆冰除咗有红豆蓉之外仲有红豆粒 增加口感 而且个奶方面饮落去除咗有牛奶之外仲有少少花奶 成个感觉同平时出边饮到嘅红豆冰好唔同 而冻柠茶呢够酸同埋茶底都做得好好 值得欣赏!