2016-09-13 5427 浏览
今日同个女仲有朋友系k11换礼品兼行下街,见到转湾转湾再转湾有间餐厅!望下个名!咦,我近日系instagram见到好多朋友去呢间食,而见到啲甜品好靓嫁~就入咗去试下佢啰!问咗店员,佢推介咗几款菜比我哋~一齐去片先有六片两款面包~其中一款有提子,我觉得甜甜地好食啲;而另一款无~哎啊~呢个西瓜沙律好特别丫 卖相颜色又靓!两款水果都浸咗话梅水,食落咸咸地嫁!西瓜食落比较清啖,无咁浓话梅味,西瓜清甜重啲!反而黄蕃茄好浓味,因为黄蕃茄本身有酸味,配搭话梅水就比较出色啲!食嘅时候我觉得西瓜加埋蜜糖麦米同水牛芝士就比较好食,因为清甜啲而有少少奶味又有蜜糖香!一上就见到好多蟹肉,仲有一大pat蟹膏! 睇见都开心~高汤原来就系木鱼汤! 好清好香好有鱼香味,配搭蟹肉同蟹膏系好鲜嫁!但系个汤只系微暖,而个饭又唔够热,食落仲有啲生米嘅感觉~ 忽然觉得好难食~破坏咗成个感觉厚烧猪腩肉配柠檬薏米首先,我个人好唔中意𩠌菜唔够热,冷气吹两吹就冻冰冰,鲸到硬哂!又唔系冷盘,叫人点食??一嚟就乜都唔理食咗个腩肉先!微暖 但好彩味道唔差!有猪味 有肉汁 唔老,因为佢太厚,所以系先煎后焗! 肉质唔算太肥,一层瘦一层肥~好有口
问咗店员,佢推介咗几款菜比我哋~
一齐去片先
bread n butter
watermelon
哎啊~呢个西瓜沙律好特别丫 卖相颜色又靓!
两款水果都浸咗话梅水,食落咸咸地嫁!
西瓜食落比较清啖,无咁浓话梅味,西瓜清甜重啲!

crab rice
crab rice
一上就见到好多蟹肉,仲有一大pat蟹膏! 睇见都开心~

pork belly
厚烧猪腩肉配柠檬薏米

一嚟就乜都唔理食咗个腩肉先!
微暖
但好彩味道唔差!
有猪味 有肉汁 唔老,因为佢太厚,所以系先煎后焗! 肉质唔算太肥,一层瘦一层肥~好有口感
有柠檬薏米作配搭 中和番肉嘅肥腻感,食落更清新! 而薏米好有咬口,一粒粒好弹牙!我第一次食呢啲,所以觉得好得意
薏米有落cream,好香奶味!
仲有大葱,配搭上嚟好清新!
herb tea pink rose and buck wheat
有个漏斗计时,因为焗得唔够时间,啲麦又唔出味~
玫瑰麦茶 饮落好重麦味但饮唔到玫瑰味!但系会闻到有玫瑰味~ 几好饮嘅~ 一壶都有四杯~
2016-09-12
bread n butter