2020-03-03
今日来到靓煲皇 小菜坊,一睇个店名,差唔多就可以估到尼度系打边炉,同埋可以炒菜食嘅地方,唔系普通嘅炒菜食喔,可以话系私家菜嘅小菜坊啦!不过今次我地食嘅系边炉。一睇菜单,好多选择,好多想食,但系点唔多咁多,食唔晒。咁首先我想著重讲一讲个汤底啦,冲个汤底来讲就系个值得一食嘅地方;我地点左个药膳汤底,首先,药材量系我食过咁多间火锅店最足量嘅一间;其次,当归加黄芪,尼个系一味补气益血嘅中药汤,以气生血;睇得出,汤底好养生,对女生特别好。咁我地仲点左鸡肉、牛肉、牛百叶同一份娃娃菜,量真系多,食得好饱。可以睇出肉质非常新鲜。特别系娃娃菜,好多时候我会觉得一间店嘅食材新唔新鲜就睇菜,因为菜好容易变坏,如果一间餐厅上嘅菜系新鲜无烂等一滴问题都无嘅,证明尼间餐厅嘅食材系值得放心去食嘅;好明显,我地点嘅娃娃菜,好新鲜好干净;店员嘅服务态度非常好,如果想食药膳火锅,靓煲皇小菜坊值得系你嘅首选,够晒养生够晒味。