2024-02-20
观塘 | Parallel今日同朋友庆祝生日,所以去咗食一间观塘高质法式西餐 - Parallel ,餐厅嘅装修好典雅,非常适合打卡。今次我地食咗半自助午餐($198 per pax)✿Self-serve Salad 自助沙律-Appetizer 前菜-Mesclure 沙律菜-Tossed Salad 沙律-Smoked Salad 烟三文鱼-Coldcuts & Cheese 冷切肉盘 & 芝士虽然店铺不大,但自助沙律吧嘅选择都唔少,众多选择任你自由配搭✿ Main 自选主菜- Handmade Pasta w/Mushroom Portobello, Pancetta 手工意粉配大啡菇, 意式腩肉-Duck Confit, Mashed Potato, Red Cabbage 油封鸭脾,薯蓉,紫椰菜我地两个main都系share食,咁就可以试多啲野啦~手工意粉有好香嘅橄榄油味,但食落去一啲都唔油腻,意粉亦好弹牙。油封鸭脾啖啖肉充满油香,而且无臊味!薯蓉嘅调味亦做得唔错✿ Soup 精选餐汤我地饮咗忌廉椰菜花汤,味道好浓郁,椰菜花被打成幼滑绵密嘅糊状,再同忌廉一齐煮,鲜甜嘅汤配上
✿Self-serve Salad 自助沙律
-Appetizer 前菜
-Mesclure 沙律菜
-Tossed Salad 沙律
-Smoked Salad 烟三文鱼
-Coldcuts & Cheese 冷切肉盘 & 芝士
✿ Main 自选主菜
✿ Soup 精选餐汤
我地饮咗忌廉椰菜花汤,味道好浓郁,椰菜花被打成幼滑绵密嘅糊状,再同忌廉一齐煮,鲜甜嘅汤配上少许黑胡椒,非常好饮
✿ 中式茗茶
-白芽奇兰
-金牡丹花香红茶
估唔到食西餐会见到中式茗茶,我地两个都好爱饮茶,就叫咗两款试下。原来呢度仲可以购买茶叶添!我地两个都钟意白芽奇兰多啲,两款之中佢相对较苦但系有回甘,亦带少许兰花香味。金牡丹花香红茶无咁苦但偏涩~
我地两个都觉得最好食系个蓝莓芝士蛋糕🤍😆