2023-06-25
一早去铜锣湾换礼品,行行下十二点又到lunch 时间,见到个楼上泰国餐厅广告好似未见过,就同老公一齐上去试吓。上到去门口就feel 到走高级泰菜路线,几靓好干净,装饰布置有d Vintage路线,枱铺晒泰式布,有插花,staff 穿制服好整齐。望下餐牌,星期六都有lunch menu,点了几样试吓。罗勒叶辣椒海鲜炒河色香味俱全,好多海鲜,有带子、青口、大虾同鱿鱼,海鲜食落新鲜,同河粉都好配合,河粉一片片,宽薄,口感爽滑。酱汁好有泰式感觉,有d香叶清香既味道,唔算太辣,一贯传统泰式风味会较油,不过真系好香。泰北烧鸡椰香饭先唔讲烧鸡,我哋2个都觉得椰香饭就咁食,唔加配料已经好好味。个椰香饭真系做得好好,够哂椰子味。烧鸡好惹味,皮少少香脆,充满咗香茅味。个照烧酱甜甜地有不失泰式风味,烧鸡沾上酱汁,有画龙点睛效果,十分之好味。芒果糯米饭甜品价钱优惠,性价比好高,椰奶芒果汁好香,糯米饭捞入蝶豆花汁,不错嘅甜品。椰汁马蹄冰呢个真系消暑既好甜品,细既冰粒令成杯不论当甜品咁食或当饮品咁饮都可以,一粒粒好似红宝石𠮶啲入面系马蹄,重有d爽口芒果丝同埋椰子肉,令成杯更香更好味。以为间餐厅走高级路线,入去时冇
罗勒叶辣椒海鲜炒河
泰北烧鸡椰香饭
芒果糯米饭
椰汁马蹄冰
以为间餐厅走高级路线,入去时冇乜人,不过食食下愈来愈多人,到卖单时系满座。餐厅环境坐得好舒服,而且lunch Menu嘅食物价钱亦OK,难怪咁多人帮衬。