2023-09-19
今日同老公去新竹园轩食午饭,叫左2个蒸饭和两个点心,每款都美味,老公赞不绝口,饮蒸饭得又靓又香,饭粒粒粒分明又弹牙,水份控制得刚刚好,荷叶香味更起左香料作用!鲜虾韭菜饺🥟🥟🥟🥟🥟豉汁蒸凤爪🧆🧆🧆🧆🧆北菇滑鸡饭🍲🍲🍲🍲🍲梅菜肉饼饭🍛🍛🍛🍛🍛鲜虾韭菜饺非常钟意食韭菜,呢个鲜虾韭菜饺就啱晒我,韭菜味够晒浓,虾肉鲜甜又爽口,再配上用澄粉造成嘅饺皮,包满密密的饀料,成只饺大大只,抵食又好味!豉汁蒸凤爪凤爪煮到软淋,放入口就甩到肉,好容易食!布满豉汁,仲有辣椒🌶️带有少少辣味,超级超级好味道👅北菇滑鸡饭大大笼北菇滑鸡饭,用荷叶包住黎蒸,𩠌靓饭香又足料,鸡肉新鲜又嫰滑,而且份量都唔算好少,食得过有余👍梅菜肉饼饭超正梅菜肉饼饭,肉饼入边有猪肉🐷,梅菜🥬鲜虾🦐和冬菇🍄,又正又好味👅,真系自己整都冇咁丰富呀!肉汁流晒落饭入边,每一啖饭都充满梅菜肉饼香味👅
鲜虾韭菜饺🥟🥟🥟🥟🥟
豉汁蒸凤爪🧆🧆🧆🧆🧆
北菇滑鸡饭🍲🍲🍲🍲🍲
梅菜肉饼饭🍛🍛🍛🍛🍛 鲜虾韭菜饺
非常钟意食韭菜,呢个鲜虾韭菜饺就啱晒我,韭菜味够晒浓,虾肉鲜甜又爽口,再配上用澄粉造成嘅饺皮,包满密密的饀料,成只饺大大只,抵食又好味! 豉汁蒸凤爪
凤爪煮到软淋,放入口就甩到肉,好容易食!布满豉汁,仲有辣椒🌶️带有少少辣味,超级超级好味道👅 北菇滑鸡饭
大大笼北菇滑鸡饭,用荷叶包住黎蒸,𩠌靓饭香又足料,鸡肉新鲜又嫰滑,而且份量都唔算好少,食得过有余👍 梅菜肉饼饭