2019-03-18
工厦入口唔系对正大马路,而系在小路旁,所以都花咗少少力气去揾入到嚟叫完餐,就已经不期然地同朋友倾偈呢度嘅台凳虽然系木制,但坐落几舒服,而且整体感觉俾人好安适,所以吹水吹耐咗都唔觉先嚟嘅系upgrade咗套餐嘅iced lemon tea系用啤酒杯装住自己落糖浆之后系餐包同汤是日餐汤系whole wheat cream soup,食落有好多五谷粒粒,口感丰富食落唔似一般cream soup味道咁寡,多咗啲薏米香主菜我哋叫咗个pasta,一食落啲墨汁扁意粉,我同朋友都异口同声咁话:「唔错㖞!」墨汁嘅味道鲜而香甜,酱汁浓而不腻pan-sealed scallops煎得好香,肉质弹牙爽口,味道甘甜,整只带子刚好熟透又唔会overcooked,呢个火候唔系间间西餐厅做得到因为酱汁黑色,睇落好难察觉佢入面仲有少少diced onions and sliced zucchini牛扒叫咗medium,见到都厚切,伴薯菜同红椒压成蓉嘅酱,红酒汁切开肉嫩粉红,系心中想要嘅medium熟嘅程度牛肉果然系dry-aged,牛味浓郁,肉同油脂系口中融合食完原味牛扒,再淋上红酒汁,又有一番滋味好耐冇食过咁高质嘅牛
入到嚟叫完餐,就已经不期然地同朋友倾偈
先嚟嘅系upgrade咗套餐嘅iced lemon tea
系用啤酒杯装住自己落糖浆
之后系餐包同汤
食落唔似一般cream soup味道咁寡,多咗啲薏米香
墨汁嘅味道鲜而香甜,酱汁浓而不腻
切开肉嫩粉红,系心中想要嘅medium熟嘅程度
牛肉果然系dry-aged,牛味浓郁,肉同油脂系口中融合
食完原味牛扒,再淋上红酒汁,又有一番滋味
好耐冇食过咁高质嘅牛扒,配埋好朋友在旁真系人生一大乐事
另外值得highlight嘅系佢嘅炸薯角,炸得香脆可口之余,上面仲有淡淡嘅青酱,食落有小清新,口味都好配搭
upgrade套餐嘅甜品几靓,有雪冻咗嘅puff
同strawberry mousse cake
最后就之前都唔系好舍得呢度,下次嚟太古都会同朋友仔再嚟