2019-04-28
今日同好姊妹黎到尖沙咀Shopping,行到咁上下,黎到海港城新观景台附近,望住个海景真系唔舍得走,决定系度揾个好地方食个饭,倾返够本先,最后我地拣左呢间坐拥270度维港海景嘅中菜餐厅- 六公馆。❣️环境&座位餐厅嘅设计非常有格调,酒吧方面以黑金配以云石作主调,金碧辉煌,气派十足。而餐厅就以米、灰、绿色为主调,带著6,70年代的古典韵味,走怀旧悠闲风。座位宽敞舒适,两边都能坐享维港景色,适合任何形式的聚会。❣️Menu餐牌方面,主打的当然系粤菜,当中却不乏一些融合其他地方煮法嘅Fusion菜,算系一种传统与新派并存嘅中菜馆。种类包括有前菜、汤类、鲍参翅肚、海鲜、肉类、菜蔬、粉面饭等等,适合各口味人士食用。❣️我地食左呢d,✨翡翠蛏子皇$208起初以为系热食,原来系冷盆,系混合川菜口味嘅一道小食,带有麻辣嘅花椒香,但红油不多,唔会好辣。蛏子真系几大只,鲜甜,爽口弹牙,够新鲜,配合埋个莴苣丝,微辣爽脆,系一道唔错嘅开胃菜。✨黑蒜焗羊鞍$308整个羊鞍都被黑沙包围,其实黑沙系将黑蒜切碎造成的,食落口感脆脆,表面有d面包糠嘅感觉,确实系有趣嘅做法。黑蒜味唔会太浓,肉质依然嫩滑,好味道!✨龙井熏太爷鸡
❣️环境&座位
❣️我地食左呢d,
翡翠蛏子皇
翡翠蛏子皇
黑蒜焗羊鞍
黑蒜焗羊鞍
龙井熏太爷鸡
龙井熏太爷鸡
上枱前用盖盖上,一打开烟熏味涌出,好香,先来系一阵木烟熏味,之后带有淡淡龙井茶叶嘅香。太爷鸡用卤水腌制,色水好足,鸡肉依然嫩滑,食落啖啖肉,无乜肥膏,唔错!鸡肉带甜味,有鸡味,尾韵会带有茶叶味,几有层次,有趣有趣。
封鹅鱼肚煮津菜胆
津菜胆其实即系黄芽白,一般都会用上咸鲜嘅金华火腿调味,不过呢度比较特别,用上「封鹅」去带出咸鲜味,都真系少见。「封鹅」实则系腌腊鹅,鹅杀好之后用油纸封好风干半个月至一个月就制成。封鹅味道个人觉得比腊鸭高几班,食落口感比较柔软,肉质较腍,唔会死咸,个味比津菜胆吸收,好入味。而鱼肚都煮得软腍,索满个汤,好夹!
总结来讲,六公馆食物系有水准嘅,味道同用料都系高质,菜式亦有创意,配合埋呢个维港嘅靓view,绝对对得住个价钱。睇黎我同好姊妹又揾到个好地方,以后可以多d黎呢度慢慢食,慢慢倾!