2021-10-24 141 浏览
听朋友讲湾仔开左间台湾牛肉面好好食,于是趁夜晚得闲就走去试下! 黎到门口见到个格局已觉好有feel, 门口摆放住两个邮筒,望入去似系台湾嘅杂货铺,放左好多好怀旧又好有特式商品,令人忍唔住要入去睇下上到一楼,店员好亲切咁招呼,可能系夜晚关系,唔驶点等位就安排坐低食野。店内播住一首又一首经典嘅国语歌,心里跟住一齐唱,好有回忆黎到梗系要试佢最出名嘅牛肉面啦!佢有个叫埔里花雕半筋半肉牛肉面,埔里花雕配牛肉面㖞,呢个配搭咁特别点都要试下!对我黎讲,一碗牛肉面最重要一定系个汤底。当我饮第一啖汤已经知道呢个系好野! 花雕味同牛肉好夹,浓味得黎食落好开胃。牛肉牛筋超级淋身同入味,食完有种暖暖同舒服嘅感觉,非常出色我好钟意佢嘅配菜,酸菜油条,味道不错呢间绝对系令人encore再encore嘅餐厅

我好钟意佢嘅配菜,酸菜油条,味道不错

呢间绝对系令人encore再encore嘅餐厅