2019-05-03 326 浏览
朋友生日紧系要出嚟食个饭庆祝下啦,一直都知道寿星朋友好想试”六公馆”☺见系生日咁大件事,就决定齐齐去食餐好架喇😏本身都听过”六公馆”嘅装修系走高档路线,但现场所见就更觉系冇夸张到😎因为无论系场内环境、气氛、餐具嘅摆放都好讲究👍🏻甚至乎侍应嘅服务都绝对系一线餐厅嘅格局,再加上无敌嘅维港海景,真系不得了👍🏻👍🏻寿星友人当知道有得嚟”六公馆”已一早谂好咗食咩,所以今次全程就由佢发板喇🤗第一道嚟嘅系”翡翠圣子王”本来都一直以为系热食,点知到上枱先知原来系冷盘嚟,但系食落又好有惊喜㖞😱首先圣子本身带有麻辣香味,而且辣度适中,恰到好处👍🏻加上圣子本身肉厚鲜甜😛再配上莴笋丝一齐食,更加带出爽口感,头盘嚟讲绝对唔错😎跟住嚟嘅系“竹炭稻草烧妙龄鸽”☺依个系侍应帮我地落单时嘅细心推介🤗一上枱已经有阵阵嘅炭香冲埋嚟😉食落肉质够晒嫩滑,仲啖啖肉汁,一d都唔会干身,绝对唔系一般嘅烧乳鸽可比🙊👍🏻之后到”松茸羊肚菌海胆烩饭”呢个饭真系不得了😆对海胆零抵抗力嘅我嚟讲,只系睇见烩饭上面放𠮶块肥厚饱满嘅加拿大海胆已经投晒降😎到啖饭落口就更加惊喜,因为烩饭吸满汤汁,非常入味👍🏻配合埋海胆嘅甘甜,效果系出奇地夹😛如果份量可

之后到”松茸羊肚菌海胆烩饭”呢个饭真系不得了😆对海胆零抵抗力嘅我嚟讲,只系睇见烩饭上面放𠮶块肥厚饱满嘅加拿大海胆已经投晒降😎到啖饭落口就更加惊喜,因为烩饭吸满汤汁,非常入味👍🏻配合埋海胆嘅甘甜,效果系出奇地夹😛如果份量可以再多小小,一定仲满足🤘🏻😎

再嚟系朋友期待已久嘅主角“岩烧48小时慢煮牛肋骨”上场,净系睇摆碟已经好有西式据牛扒嘅感觉,直头以为系食紧西餐😆而且份量非常多,我哋四个女仔食先啱啱好😛牛助骨用左慢煮方法,令到肉质软熟得嚟带牛香,个人建议先试玫瑰盐,可食左牛肉本身嘅鲜味先,之后再试佢嘅秘制酱汁,够晒香甜浓郁,系另一种嘅风味,推介食肉兽必试🙊🤘🏻

最后系“班片肉碎脆米鱼汤泡饭”🤗鱼汤鲜甜,班片虽然切粒去煮,但系一d都冇偷工减料😛上枱时先落嘅脆米更加系精华👍🏻可以令到个汤饭变得更香同更有口感☺唔觉唔觉就清晒喇😆

“六公馆”无论食物、环境、服务各方面都好出色👍🏻尤其系个靓靓海境😎非常适合一班朋友坐低饮下酒慢慢叹☺,可惜我哋买左飞赶住去睇复仇者4🍿唯有下次再嚟过😏