2020-02-19 35 浏览
放工后出有事要尖沙咀, 顺便同朋友们食埋晚餐。呢段时间,人人都好怕出街食,就算出街食都好讲求卫生。行经棋哥烧鹅,见店内员工都有带哂口罩,有做清洁,就入去食。花生眉豆鸡脚猪骨汤, 非常足料,劲多汤渣,好浓郁,而且注明不加味精,真系想饮多碗!主打烧鹅,也名不虚传。原只烧鹅髀,肉质松软,适量肥膏,烧鹅皮又香又脆,有好香嘅烟熏味。同时保留到肉汁同鹅油嘅油脂香。层次比一般烧鹅多,用心制作。烧腩仔,超级脆皮,好似新鲜出炉嘅感觉。味道适中唔会有死咸嘅感觉,唔单止皮烧得非常香脆, 肉质都都十分嫩。半肥瘦叉烧最好食,虽然唔知佢用咩部位做叉烧,但入口感觉像梅头,好林好松软,带一点点肥。烧得刚刚好,又够蜜汁。呢个餐真系好抵食,仲有油菜, 饭/濑粉/米粉,仲送老火汤或饮品。