2022-09-01
今次朋友又带我去食好野,仲要去到上环添,朋友话之前食过依个集团嘅其他餐厅觉得唔错所以就话要试吓依间有米芝莲推介嘅井巷子👍餐厅门口平平无奇,可能系门口前面行过都唔为意,同埋为左私隐度所以长期闩住门,好彩俾我地望到个招牌如果唔系真系会行过龙🙈由于朋友一早已经订好左菜式,所以我哋一行人只需要舒舒服服咁坐定定同职员讲声就有得食啦😝凉拌泡椒小龙虾米线🌶🦞🍜一盘满满铺满泡椒、花椒同指天椒🌶️加上大量小龙虾,整个菜式都系红当当❗️,果种香味好诱人,虽然小龙虾剥壳有啲麻烦,但肉质鲜甜弹牙,再加上烟韧嘅米线同汤汁,麻辣得令人欲拒还迎 😋自炼红油牛白肉🥓虽然用辣红油捞拌过,但辣味冇盖过牛胸爽本身嘅牛味,而且肉质爽口,味道平衡得好好👍西班牙向日葵甘栗豚叉烧🐷食完两味辣野,系时候转下口味,叉烧切到件件都有差唔多半寸阔,肉质鲜嫩软荏,配埋蜜汁,完全化解左口中残余嘅辣味井巷子片皮鸭🌮啲鸭皮脆到,我坐喺隔离都听朋友食果时脆卜卜嘅声音,餐厅仲有提供小册子教客人点样包一份靓靓片皮鸭,配料同鸭皮嘅油香配合好平衡,职员仲好好主动询问我哋需唔需要斩开只鸭髀等我地唔使争,仲要系皮脆肉嫩🍗黑蒜螺头雪莲子炖班骨唐排汤🥣饮落好够火喉同味
凉拌泡椒小龙虾米线🌶🦞🍜
自炼红油牛白肉🥓
西班牙向日葵甘栗豚叉烧🐷
井巷子片皮鸭🌮
黑蒜螺头雪莲子炖班骨唐排汤🥣
饮落好够火喉同味道,有一种滋润感觉,只系黑蒜味道甜左啲,盖过左其他汤料嘅味道
剁椒酸菜油香黑白切
就咁睇名初初仲以为系牛肉加猪肉,点知一夹嚟食先发现系切成条状嘅猪大猪同猪柳条,猪大猪外脆内软,柳条软荏唔韧,酸菜中和左猪大肠嘅肥腻感,整体好惹味
辣子鹌鹑🐦
厨师起咗大部分骨头走,令人食落啖啖肉,而且外皮炸到酥脆,肉质保持嫩滑多汁,捞埋辣椒碎食仲惹味
冰镇百合绿豆沙
一碗冻冰冰嘅绿豆沙,令食完一餐川菜嘅我地即时清热解辣,配埋新鲜生百合一齐食,口感爽脆又绵滑,只系有啲草青味
时令水果及白兔糖
最后有香印提子🍇同车厘子🍒,好清甜呀
仲唔到竟然仲有白免甜提供😍好耐冇食过啦
饮饱食醉之后完全觉得餐厅得到米芝莲推介系实至名归,不论菜式同服务都十分优质,菜式保持传统做法,职员主动提供协助,而且好有耐性同礼貌,不断留意住我哋进餐情况嚟安排菜式嘅上菜时间,女经理仲好风趣咁同我哋讲笑😆